Schindlerin Lista ja Trinnov Waveforming

Kuluneella viikolla tapahtui paljon kaiken laista, yhtenä juttuna ehkä se kaikista odotetuin juttu, eli sain vihdoin oikeuden Trinnovin Early-access ohjelmaan. Kelataampa tässä ihan nopeasti vielä miten asiat ovat menneet. Eli keväällä 2023 sain tietää, että minulla olisi mahdollista hankkia huoneeseen Trinnov Altitude prosessori, jota yleisesti aika kiistatta pidetään kotititeattereiden parhaana äänekäsittelylaitteena. Okei, Stormilla saattaa olla oma mielipide asiaan, ja toki omat faninsa, mutta näiden kahden tasolle ei sitten muita kyllä ole tarjolla. Tuolloin keväällä oli jo myös tiedossa, että Trinnovilta on tulossa uusi päivitys, jonka pitäisi olla aika mullistava ominaisuus. Storm oli juuri julkaissut oman uutuutensa eli Dirac ART:in, jota muuten pääsen varmaankin lähi viikkoina myös testaamaan, mutta Waveformingista puhuttaessa puhutaan kuitenkin hieman eri asiasta. Waveforming on siis ominaisuuden nimi ja luonnollisesti tulossa kaikille Altituden käyttäjille ilmaisena softapäivityksenä.

Leffaharrastuksessa yksi suurimpia ongelmia kautta historian on ollut matalat 150hz äänet, joiden vaimentaminen pienessä huoneessa on ollut täysin mahdotonta, joten niiden kanssa on vaan yritetty tulla toimeen. Ääniaallot ovat todella pitkiä, eikä niihin oikein mikään fyysinen akustointi pääse kiinni, tai sitten jos pääsee, puhutaan niin suuresta massasta, että kukaan ei sellaiseen ole valmis lähtemään. Trinnov kuitenkin lupaa uudella softallaan päästä näistä ikävistä seisovista aalloista eroon, ja siinä onnistuessaan, puhutaan oikeasti jo aika mullistavasta asiasta. Ja Trinnovin mukaan, nyt ollaan vasta alussa, uusia ominaisuuksia on tulossa lisää.

Tämä siis kiinnosti itseäni valtavasti, ja kesän projektit valmistautuessa Trinnov aikaan oli suunniteltu hyvinkin tätä silmällä pitäen. Etuseinä rakennettiin jo valmiiksi Trinnovin julkistamien ohjeiden mukaan, joissa tämän kokoiseen huoneeseen tarvitaan yhteensä neljä subbaria, joista kaksi eteen, tasaisesti ylä ja sivusuunnassa. Olin heti jo Trinnovin saatuani yhteydessä Trinnoviin sekä Mareksoundin että maahantuojan kautta, jotka pyrkivät parhaansa mukaan auttamaan, että huoneeni pääsisi betakokeiluun mukaan. Luonnollisesti halukkaita oli jonossa paljon, ja Trinnovilla rajalliset mahdollisuudet ottaa mukaan projekteja. Lopulta kuitenkin syksyllä sain vihreää valoa, että huoneeni saattaisi päästä Waveformingin Early-access ohjelmaan mukaan. Huoneesta piti lähettää Trinnoville piirustukset ja sen jälkeen he arvioisivat, olisiko huoneeni sovelias Waveformin-järjestelmälle tässä vaiheessa. Vihdoin alkuvuodesta sain sitten tietää, että huone on periaatteessa hyväksytty, mutta siihen voisi vielä tehdä pieniä parannuksia. No, pieniä siis tarkoitti tällä kertaa, että koko takaseinä tuli käytännössä tehtyä uudellen, ja siitä blogissa jo valmiiksi paljon tekstiä aikaisemmin. Nyt kuitenkin huone oli siis siinä kunnossa, että sekä edessä että takana on riittävästi riittävän hyviä subbareita, ja ne on vielä teoriassa sijoiteltu oikein.

Tähän mennessä softaa ei ole vielä kenellään loppukäyttäjälle annettu, mutta koska olen tähänkin asti kaikki kalibroinnit opetellut itse tekemään, sain vakuutettua Trinnovin siitä, että olisin kyvykäs opettelemaan myös tuon ominaisuuden salat itsenäisesti. Sain heiltä erittäin hyvät ohjeet ohjelman käyttöön ja he luonnollisesti päivittivät ominaisuuden etänä laitteeseeni. Mikrofonihan minulla on jo ennestään, ja muuta sitten ei tarvitakaan. Muistutan vielä, että mitään erityistä en sinällään ole saanut, olen vain saanut käyttööni ominaisuuden, jonka kaikki muutkin Trinnovin omistavat saavat myöhemmin julkisena päivityksenä, onko se sitten viikon tai kuukauden päästä, joka tapauksessa sitä on vuoden 2024 aikana luvattu. Ja tämähän on se suurin syy miksi Trinnoviin kannatti sijoittaa, tälläisten päivitysten lisääminen huoneeseen muilla laitteilla tarkoittaa yleensä aina uuden laitteen hankintaa, ja näin ollen pitkässä juoksussa vähintäänkin samaa hintaa.

Mitä tuossa päivtyksessä sitten tuli. Eli sofhtaan tuli päivitys, joka käytännössä tarkoitti vain muutamaa valikkoa lisää. Peruskalibrointi tehdään edelleen aivan samalla tavalla kuin ennenkin, siihen ei sinällään mitään uutta tullut. Mutta sen jälkeen sitten aloitetaankin kalibroimaan pelkkiä subbareita. Minun ensimmäisessä kalibroinnissa käytin neljäätoista pistettä, joista siis jokaisessa mitattiin kaikken neljän subbarin vasteet. Kun siis lasketaan, että Trinnovin 3D mikrofonissa on neljä mikrofonia jo itsessään, tulee dataa yhdestä subbarista yhteensä 56 mittauspisteen verrran. Voisin sanoa, että ihan kivasti on laitteella dataa tämän kalibroinnin jälkeen verrattuna vanhaan. Sen jälkeen suoritetaan aivan saman kalkuloinnit kuin ennenkin. Waveforming päälle, ja yksinkertaisuudessaan se on siinä. Loppu onkin sitten hiomista ja hiomista. Tästä muuten sanottakoon vielä sen verran, että teknisesti osaan Trinnovin softaa käyttää jo todella hyvin, mutta kyllä tuohon säätämiseen pitää vielä korvaa kehittää, jotta saada huoneen kuulostamaan parhaalta, edes omaan korvaan.

Mikä sitten muuttui. Tässä pari kuvaa siitä mitä huoneessa oli ennen ja mitä jälkeen. Varmistusmittauksia en ole vielä tehnyt, niiden aika on myöhemmin, mutta sen voin sanoa, että vielä ei olla lähelläkään valmista, eli aivan varmasti uusiksi menee vielä tämä kalibrointi. En ole tyytyväinen tulokseen ja paljon voidaan vielä parantaa. Ensimmäinen kerta on kuitenkin aina ensimmäinen kerta. Kuten kuvassa näkyy, seisovat aallot ovat kuitenkin huoneessa parantuneet jo huomattavasti, ja sen kyllä kuulee myös käytännössä. Vasteet eri mittauspisteissä eivät vielä ole tyydyttävällä tasolla, joten tekemistä riittää. Tavoitehan Waveformingissa on, saada bassot aivan jokaisella kuuntelupaikalla tasaiseksi. Silti, äänellisesti eron huomaa kyllä jo.

Muutamien demojen jälkeen pitkän perjantain-iltaa tuli sitten testiin laitettua, ei nyt niin hyvä testileffa, mutta pitkä leffa kuitenkin. Puoliso on pitkään halunnut katsoa Schindlerin Listan, ja se tuli sitten hyllyyn myös hankittua sitä varten joku aika sitten. Tämänhän siis itse katsoin viimeksi noin neljä vuotta sitten edellisen kerran, silloin Netflixistä. Sen kertainen arvio löytyy tästä! Sinällään jännä juttu, että vaikka tuo on tullut monta kertaa nähntyä ja vaikka kyseessä on hyvä ja tärkeä elokuva, niin hyvin uudelta se taas tälläkin kertaa tuntui. No, aikaisemmin on tullut puhuttua kännykkäriippuvuudesta, kun leffaa katselee jonkun muun kanssa, niin silloin tulee myös leffaan keskityttyä täysin eri tavalla, siksi ehkä tällä kertaa leffakin jää paremmin mieleen. Tuolloin viimeksi kommentoin lopuksi, että leffaa ei tarvitse itselle hankkia, eikä sitä välttämättä tule myöskään ihan hetkeen katsottua varmasti uudelleen. No, neljä vuotta siihen meni, mutta kannattiko se 4K-levyn hankinta?

Kuvahan on pääasiassa mustavalkoinen, mutta kyllä mustavalkoisessakin laatu on laatua. Mielestäni tämä näytti erittäin hyvältä, ja muistamatta miltä se Netflixissä näytti neljä vuotta sitten, noin uskoisin, että ei ainakaan näin hyvältä. Kuva oli erittäin tarkka, mutta ei mitenkään häiritsevän, vaan leffa näytti kyllä uskolliselta aiheelleen ja aikakaudelleen. Kynttilä ja tyttö punaisessa mekossa erottuivat erityisen hyvin, sitä en muista miten ne Netflixissä erottuivat. Äänien osalta voin vain todeta, että jos tässä Atmosta nyt tarvittiin, niin se oli kyllä upeasti tehty. Sateet ja kohdat joissa kuvaa tarvitsi liikuttaa, toimi äänet todella loistavasti. Samoin muutama kohta, jossa ”käveltiin päällä” oli aika siistejä. Vaikka tämä ei nyt missään mielessä mikä Waveformin-demo ollutkaan, niin suurimpana erona voin tässä vaiheessa jo todeta, että Waveformingin suurin juttu ei ehkä sittenkään ole ne bassot, vaan enemmänkin se, kuinka paljon lisää tarkkuutta se tuo kaikkeen muuhun kun ylimääräinen ”saaste” eli seisovat aallot poistuvat tilasta. Huone on yleisääneltään paljon hiljaisempi ja rauhallisempi, sitten taas kun bassoja tarvitaan, ne kuulostavat älyttömän tarkoilta ja hyviltä. Voimaa riittää, toki neljän Full Martyn kanssa noin pienessä huoneessa siitä ei ollut eipäilystäkään, mutta dynamiikkaa ja potkua kyllä löytyy ja paljon. Subbarithan toimivat tällä hetkellä niin, että vain edestä tulee tavallaan ääntä, ja takana subbarit vaimentavat ylimääräisen pois. Tähänkin ilmeisesti tulee vielä uusia ominaisuuksia, mutta tällä hetkellä näin. Wavefomingilla tai ilman, Schindlerin lista on edelleen loistava leffa, ja ääniltä ei voi vaatia yhtään enempää tai parempaa.

Kirjoitin muuten leffasta vuonna 2020, että onneksi tälläistä ei voi enää koskaan tapahtua, ja vaikka maailma on edelleen aika epävakaa paikka, niin tuskin tälläinen tulee koskaan enää tapahtumaan uudelleen, ja hyvä niin. Kuinka vähän silloin tulevaisuudesta taas pystyikään etukäteen tietämään, ja kuinka vähän maailma on näistäkään kauheuksista oikeasti oppinut. Historia tuntuu aina vaan toistamaan itseään, ja siitä kuin vuonna 2020 leffan edellisen kerran katsoin, ei ollut pienintäkään aavistusta että vuonna 2024 ollaan Natossa, ja Venäjä todellinen uhka tuossa aivan rajan takana. Ennustuksia en lähde tässä tekemään, toivon vaan rauhaa koko maailmaan.

Jätä kommentti