Schindlerin Lista

Schindlerin Lista tuli jossain vaiheessa Netflixissä vastaan ja aloin tuolloin miettiä, että kyseessähän tosiaan on leffa, jonka aivan varmasti jokainen vähintäänkin kuullut ja leffan aihe on jokaisella varmasti hyvin tiedossa, mutta olenko sitten kuitenkaan itsekään sitä oikeasti koskaan nähnyt? Leffa on todella pitkä lähes kolme ja puoli tuntia, joten sen katsomiseen pitää varata hieman aikaa. Tänään siihen kuitenkin oli sopiva väli ja kun leffa muistui jostain syystä mieleen, päätin siihen tänään tarttua.

Leffa on todella julma, ja nämä asiat olisivat saaneet historiassa jäädä tapahtumatta. Aihe on kuitenkin kiinnostava, ja paljon on itsekin tullut leffoja aiheesta katsottua. Kaikista näistä elokuvista Chindlerin Lista on kuitenkin varmasti se kaikista tunnetuin, eikä suotta. Tarinaa holokaustin hirveyksistä kerrotaan tarkasti historiakirjoja mukaillen, mutta kuitenkin jotenkin kiihkottomasti. Leffa on todella julmaa materiaalia, eikä todellakaan sovi kaikille. On edelleen täysin käsittämätöntä miten tällaista on voinut ikinä tapahtua, ja kaiken lisäksi siitä ei edes ole kauhean kauan aikaa.

Leffassa kuitenkin tuodaan mielestäni erittäin hyviin esiin näiden kauheuksien tavallaan se toinen puoli. Miten ihmeessä kukaan voi tälläisia tekoja tehdä, oli kyseessä sitten jonkun käsky tai ei. Leffassa tekojen oikeutus ja moraali nostetaan todella korkealle alustalle, eikä vain Oscar Schindlerin kautta. Leffassa on hyvin aistittavissa, että kaikki eivät todellakaan olleet samaa mieltä siitä miten asioita tehdään, ei edes korkeimmissa viroissa. Katsoessa itsekin näitä tapettavia ihmisiä, ei voi muuta kuin ihmetellä mitä ihmeen vikaa heissä jonkun mielestä on ollut. Maailma on julma ja tämän historian opetus on syytä pitää hyvässä muistissa myös nykypäivänä. Valta on edelleen myös nykymaailmassa monellakin tapaa hyvin vaarallisissa käsissä aina välillä.

Leffa on vuodelta 1993, mutta tehty tarkoituksella mustavalkoiseksi suurimmaksi osaksi. Ainoat poikkeukset ja hienot sellaiset ovat aivan leffan alku ja loppu, sekä tuo kuuluisa tyttö punaisessa mekossaan muutamassa kohtaa elokuvaa. Leffa on Steven Spielbergin todellinen mestariteos kaikessa kauheudessaan. Ei ole aivan sattumaa, että leffa on saanut myös useita Oscar-palkinoja mm. paras elokuva ja paras ohjaus kategorioissa. Liam Nelson tekee todella loistavan roolityön, mutta huikeita ovat myös Ralph Fiennes ja Ben Kingsley. Schindlerin kohtaus lopussa, jossa hän suree yksittäisten ihmisten kohtaloa on jotenkin karun ironinen, varmasti tapahtunut todellisuudessa, koska se elokuvassa on, mutta tuntuu näin historian valossa aika oudolta. Toki ymmärrän, mutta yksi ihminen 6 miljoonan murhatun joukossa jotenkin tuntuu vain itsenä korostamiselta, jokainen tuossa kohdassa seissyt tiesi varmasti Schindlerin arvon muutenkin. Musiikki on leffaa tukevaa, mutta jotenkin aavistuksen huomaamatonta, joka ei toki välttämättä ole yhtään huono asiaa, silloinhan musiikki sulautuu leffaan hyvin.

Leffan saisi jo UHD-versiona, mutta totesin tuon miettimisen olevan varsin turhaa. Leffan on tarkoitus visuaalisesti näyttää vanhalta, ja mitään muuta en tähän olisi kaivannutkaan. Samoin on tietysti äänien laita, en olisi tarvinnut yhtään parempaa. Muutenkin leffa on sellainen, että ei sitä nyt ihan heti tule uudelleen katsottua, joten Netflixin versio itselleni on täysin riittävä, vaikka historiallisesti merkittävästä leffasta onkin kyse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s