Kyllä isä osaa – Biorex

Tekstiä muokattu 6.4.2024 klo: 12.30

Olenhan joskus muistanut mainita, että kotimainen komedia on aika vaikea taiteenlaji, ja jostain syystä siitä halutaan vielä tehdä paljon vaikeampaa kuin se oikeasti voisi olla. En tiedä olenko koskaan lähtenyt leffateatterista näin kaksijakoisin mielin ulos. Halusin ihan oikeasti tykätä, halusin ihan oikeasti nauraa, mutta sitten taas seuraavassa hetkessä mietin, että olenko oikeasti näin helppo. Kyllä isä osaa on yksi omia jos ei nyt suosikkeja, niin ainakin sarjoja, joita on tullut nuorempana kyllä katsottua. Ja ihan syystä, onhan nämä nyt ollut aika hauskoja. Nytkin leffassa parasta oli aivan varmasti nämä alkuperäiset jutut ja alkuperäiset miljööt, mutta kaikki muu sitten olikin jotain aivan muuta.

Mistähän sitä oikein edes lähtisi liikkeelle.. Muistatteko sen kotimaisen leffan jossa tippui meteoriitti keskelle pihaa? Jep, sen mistä olen muistanut mainita uudelleen ja uudelleen. Niin, tykkään kyllä tosiaan paljon erikoistehoisteista ja räjähdyksistä, mutta anteeksi nyt vaan, mutta miksi tuon antiikin aikaisen hädintuskin kasassa pysyvän asuntovaunun piti tässä räjähtää? Olisiko ollut parempi jos se olisi ollut yksinkertaisesti vaan niin vanha ja huono, että se ei edes räjähdä? Pahoittelut tekijöille, tämä oli varmasti teille leffan kohokohta, itse tunsin lähinnä myötähäpeää, taas. Muuten oltiin Biorexin Prime salissa, väkeäkin kohtuullisesti, ja vaikka musiikit toimi aika hyvin ja vanha tunnari tempaisi nytkin mukaan, niin kyllä tämä olisi hyvin mennyt pienemmässäkin salissa, tai vaikka ihan kotitelkkarissa.

Alussa tuossa jo mainitsin näistä alkuperäisistä näyttelijöistä, heitä tosiaan oli kiva taas nähdä yhdessä ja varmasti tämän leffan parasta antia. Muuten sitten voi olla taas hyvin montaa mieltä. Aku Hirviniemi, miksi? Toiko hänen rooli tähän jotain lisää? Aku on totuttu näkemään päärooleissa, nyt sivurooli jotenkin tuntui itsestä oudolta. Vaikka kohtauksessa oli myös ihan hauskoja juttuja, niin olisiko silti voinut pysyä pois, kun mitään oikeaa roolia ei nyt ollut tarjolla? Samaa voisin sanoa kyllä Janne Katajasta, vaikka hänen roolinsa vähän merkittävämpi olikin, niin roolin tarpeellisuudesta en oikein kyllä tiedä. Mitä sitten tulee Vesa Vierikkoon, niin vaikka herraa kovasti arvostankin, niin jostain syystä hänkin astui siihen kotimaisen komedian suurimpaan ansaan, eli täydelliseen ylinäyttelemiseen. Oli aika vaivaannuttavaa katsoa kun rooli oli todella tärkeä ja merkittävä, mutta menetti täysin uskottavuutensa heti kättelyssä, pahentuen koko ajan leffan loppua kohden.

Niin ja sitten vielä kaiken kukkuraksi, tämä leffa olisi voinut jopa jäädä aavistuksen plussan puolelle jos se olisi loppunut vartti aikaisemmin, siihen, että Vierikko olisi mennyt salkun kanssa hautaan, ja kaikki olisi ollut taas hyvin. Nyt viimeinen vartti oli aivan täydellinen farssi, luokkakokousten tapaista väkinäistä hautarauhan rikkomista, päättyen Mikko Leppilammen täysin naurettavaan ( ei hyvällä tavalla) rooliin. Etenkin tuo laukun repiminen kuolleen Vierikon kädestä sai lähinnä vain laittamaan kädet silmien eteen ja odottamaan loppua.

Harmi sinällään, että aineksia oli, ja kyllähän tämä leffa olisi voinut hyvinkin puhutella meikäläisen ikäistä lapsuutensa näissä mielenmaisemissa elänyttä katsojaa. Joo, oli kohtia joissa nauratti, mutta sitten taas toisessa hetkessä ei lainkaan. Mietin tässä myös, että oliko tämä oikeasti elokuvan arvoinen, vai olisiko joku mini-sarja televisioon ollut parempi? Kiitos kuitenkin etenkin Maiju Jokiselle ja Tuoja Ernamolle, te olitte loistavia. Tom Lindholm kun olisi vielä nauttinut vanhasta roolistaan ihan hitusen vähemmän, niin olisit ollut myös loistava! Näin tällä kertaa kiitos ja anteeksi!

Jätä kommentti