Memory

Memory leffaa on tullut katselua triimauspalveluissa jo jonkin aikaa, mutta aina se vaan on jäänyt katsomatta. Nyt kuitenkin se tuli vastaan kun piti taas jotain katsottavaa etsiä Netflixin puolelta. Liam Neesonilta on tullut nähty todella paljon hyviä leffoja ja herra se jaksaa niitä edelleen painaa, ja miksi ei jaksaisi, hyvässä vedossahan herra edelleen näyttäisi olevan. Memory leffana muutenkin upposi varsin hyvin. Juoni oli jossain mielessä fressi, ja vaikka nyt sinällään ei ehkä mitään mullistavaa vastaan tullutkaan, niin kuitenkin hyvin rakennettu juonikuvio, ja avautuu oikku hiljaa loppua kohden. Leffa on sopivan pitkä parituntinen ja tällä kertaa meni taas aika kuin siivillä. Muutamia hahmoja etenkin tuolla poliisijohdossa oli hieman vaikeaa ottaa tosissaan, mutta ei ne nyt sentään koko leffaa saaneet pilattua. Ei nyt vaan jotenkin roolitus ollut oikein onnistunut kaikilta osin. Guy Pearcesta taas tuli jatkuvasti mieleen Brad Pitt jossain uusissa leffoista, joista en erityisemmin ole pitänyt. Vanha Pittihän nyt on pelkkää timanttia, mutta se on sitten toinen tarina.

Äänien osalta leffassa ei ollut hirveästi mitä tarjota, mutta toisaalta ei ehkä ollut taas hirveästi tarvekkaan, etenkin kun kaikki laukauksetkin ammuttiin lähinnä vaimentimella. Tästä kuitenkin hyvällä aasinsillalla päästää seuraavan asiaan. Jokin aikaa sitten jenkeissä nimittäin julkaistiin levy, jolla pitäisi olla mahdollista kalibroida korvakuulolta leffahuone viimeisen päälle kuntoon. Tämä on itseäni sinällään hieman ihmetyttänyt, sillä äänikorvaa ei itseltäni niin paljon löydy että voisin tuohon luottaa, laitteet ja mittarit ovat vielä saaneet suosiolla sen osan hoitaa. Levyllä on kuitenkin hyvin monipuolisesti erilaisia äänipätkiä, taitaa olla päälle 150 yhteensä ja lisää pitäisi vielä tulla. Levyä on mahdollista ostaa joko ihan fyysisenä tai sitten digitaalisena. Itse olin ensin pitkään ostamassa ihan levyä, mutta sitten kun aloin asiaa enemmän miettimään, niin kaikki levythän on nytkin jo menossa koneelle digitaaliseen muotoon, niin miksi kerätä lisää levyjä hyllyyn. No silti, suurin syy varmasti oli myös hinta, sillä sen lisäksi että levy maksaa enemmän, niin päälle olisi tullut vielä aika kovat toimituskulut, ja varmaan vielä alvit ym lisäksi. Nyt levylle tuli hintaa 79 euroa, sillä sivuilta sai vielä koodilla ”save15” viidentoista prossan alennuksen. Hintaa siis tuollakin, mutta on se levy myös aika uniikki.

Mitä tuo levy sitten pitää sisällään. Eli levyn avulla on mahdollisuus testata mm. onko kaiuttimien johdot oikein päin, onko kaiuttimien viiveet asetettu oikein, tai mitkä ovat järjestelmän oikein crossoverpisteet millekin kaiuttimelle. Levyn käyttäminen vaatii vielä jonkin verran opettelua, eli ihan suoraan paketista siitä ei välttämättä kyllä saa mitään sen suurempaa irti. Aiheeseen löytyy kuitenkin hyvät youtube-ohjeet ja lisäksi paketin mukanakin tulee tarkat ohjeet levyn käyttämiseen. Sinne asti en ole vielä tosin itse päässyt, vaan lähinnä vain leikkinyt levyllä. Ja leikittävää levyltä kyllä löytyykin. Sillä välin kun odottelen lottovoittoa, jolla voisi ostaa huoneeseen Trinnovin ja sen mukava tulevan Atmos-viewerin, niin tämä levy saa toimia korvikkeena. Levyltä nimittäin löytyy vähän vastaavalla idealla toimiva työkalu kuin mitä Atmos-viewer. Atmos-viewer Trinnovissa toki siis näyttää esim. leffoista visuaalisesti missä kohtaa huonetta ääni liikkuu, kun tähän levylle on taas vastaavasti rakennettu valmista materiaalia, jonka avulla on mahdollista testata miten omassa huoneessa ääni liikkuu, miten tarkasti objektit huoneessa toimivat ja ylipäätään testata miten hyvin huone toimii.

Tämä on oikeasti aika kiva työkalu ja muutamia havaintoja omastakin huoneesta tuli heti tehtyä. Ensinnäkin ensimmäinen havainto on se, että Diraclive toimii aivan loistavasti, ja huone on erittäin hyvin ja tarkasti kalibroitu. Toinen havainto, jonka tuon levyn avulla tein on se, että kattokaiuttimien paikka ei ehkä ole aivan täydellinen, tai sitten niitä ehkä pitäisi olla vielä pari lisää, joka luonnollisesti Arcamilla ei onnistu. Kun ääni liikkuu kuvassa takaa etu-yläkulmaan, tulee ”seinä” tavallaan vastaan tosi aikaisin, koska ns. etukattokaiuttumet ovat varsin edessä. Toisaalta, onko ne oikeassa paikassa tai voiko niitä tällä setupilla korjata, ehkä ei, ja ehkä ei ole edes tarvetta, mutta niiden korjaamiseen vaadittaisiin sitten taas isompia toimenpiteitä. Tämä käytännössä tarkoittaisi neljää tai kuutta uutta DIYSounggroupin kaiutinta ja koko katon tekemistä uusiksi, tällä hetkellä siis ei kiitos.

Mutta varsin mukavasta työkalusta on siis kyse, onko se sitten hintansa arvoinen on toinen kysymys. Jos kuitenkin miettii, että tavallinen Dolby-Atmos Demo-levy maksaa aika lailla saman verran, niin kyllä tämä siihen nähden on hintansa arvoinen. Normaali Atmos-demolevy on kuitenkin lähinnä vain valmiita demoja ja leffapätkiä, joten onhan tämä siihen nähden huomattavasti monipuolisempi. Testailut kuitenkin varmasti tämän kanssa jatkuu ja lisää tarinaa aiheesta varmasti tulevaisuudessa myös blogissa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s