Elvis kera Mareksoundin ja Genelecin

Eilen oli erittäin mielenkiintoinen ilta Espoossa ja siellä tarkemmin ottaen Ison Omenan Finnkinossa. Mareksound ja Genelec yhteistyössä järjestivät tilaisuuden, jossa esiteltiin hieman kotiteatterimaailmaa laitemyyjän ja laitevalmistajan näkökulmasta. Sinällään tapahtuman sijaintipaikka ei ollut kovinkaan yllättävä, että tilaisuus pidettiin Ison Omenan Launge salissa, jossa on mm. Genelecin kaiutin järjestelmä, käsittääkseni ainoa sali Suomessa, vaikka suomalaisesta huippukaiuttimien valmistajasta onkin kyse. No, vaikka Genelexin kaiuttimet toimivat loistavasti leffamaailmassa, niin silti päämarkkinat taitavat olla kuitenkin studiolaitteista ja studioympäristössä. Kerrottakoon tähän väliin, että itselläni ei yhtään Geneleciä ole tällä hetkellä, eikä ole koskaan ollutkaan. Siitä huolimatta, edelleen yksi vakuuttavimmista leffakokemuksista on itselläni ollut Mareksoundin pisteellä Habitaressa muutama vuosi sitten, jossa esittelyssä oli n. 40000 arvoinen uusi SAM järjestelmä. Kyllä, Genelecit varmasti ovat itselleni yksi sellainen endgame juttu, mutta ensin pitää olla paljon paljon enemmän rahaa, jotta voisin sellaiset Genelecit hankkia, jotka sitten oikeasti haluaisin. Tällä hetkellä siis mennään DIY Soundgroupilla, joka varmasti on endgame pitkään.

Genelecin esittely tilaisuudessa oli kuitenkin aika mielenkiintoinen, etenkin kun tilaisuudessa puhuttiin paljon GLM-kalibroinnista ja pääsi myös esittämään kysymyksiä. Mielenkiintoista oli itselleni etenkin se mitä tuolla järjestelmällä voisi olla mahdollista kalibroida omaa huonetta paremmaksi, vaikka itse kalibroinnin hoitaisi jatkossakin Dirac. Eli voisi laittaa hankintaan ihan vaan pari pienempää Geneleciä ja käyttää Genelecin softaa arvioimaan huoneen ongelmakohtia, joita voisi sitten muilla tavoin parantaa. No, kyllähä tuokin keskustelu sitten taas pikku hiljaa kääntyi keskusteluun siitä jokaisen leffaharrastajan suurimmasta unelmasta, ja pakko se on itsekin myöntää, että jonain päivänä olisi kyllä upeaa jos omankin huoneen prosessoinnin hoitaisi Trinnov-merkkinen laite. Ei vaan taida koskaan rahat tuohon riittää, mutta ainahan voi unelmoida.

Marekin esittelyssä ei sinällään hirveästi itselleni uutta tullut. Se mistä itse asiassa hieman yllätyin oli se, että olen itseasiassa ollut Marekin matkassa mukana lähestulkoon sieltä alusta lähtien. Marek nimittäin kertoi esityksessään, että liike on perustettu vuonna 2006. Tuosta on jo jonkin aikaa kulunut, mutta nykyiseen talooni muutin itse vuonna 2008 ja tuolloin tuli itse ensimmäisen kerran rakennettua ihan oikea leffahuone ja nykyisen huoneen ensimmäinen versio. Muista vielä hyvin kun kävin muutamaan kertaa vierailemassa silloisessa Pitäjänmäen myymälässä, jossa etenkin parkkeeraaminen oli lähestulkoon mission impossible. Tai ainakin sellainen muistikuva siitä on jäänyt. Tuolloin ensimmäiseen settiin kuuluu Monitor Audion RS6 5.1 setti, Monolith subbari ja Denonin vahvistin. Osa noista poistui omasta huoneesta vasta edellisen päivityksen aikoihin muutama vuosi sitten. No siitä setistä ei ole enää varmaan mitään jäljellä, joten eteenpäin on menty, ja vaikka huoneessa on nykyään paljon muualtakin hankittua tavaraa, on huoneessa edelleen myös paljon Marekilta hankittua tavaraa, mm. 4k tykki. Mareksound on hieman kuin tämä koko harrastus pienoiskoossa, kyllä sieltä kaikkea kivaa aina löytyisi, mutta budjetti tulee aika usein unelmien tielle.

Mutta mennäänpä vielä ennen itse leffaa hieman tuhon Ison Omenan Lounge saliin. Marek on tyyliltään aika suorapuheinen ja aina en ihan samaa mieltä kaikesta ole, eikä varmasti ole tarvekkaan olla. Yksi mielenkiintoinen hetki tässä illassa kuitenkin oli kun Marekilta kysyttiin mielipidettä kyseisen salin toteutuksesta ja Marek laittoi aika suoraan jauhot Genelecin edustajien suuhun. En tiedä oliko Finnkinon edustajat tätä kuuntelemassa, mutta pakko on olla aika lailla kaikesta samaa mieltä. Vaikka Finnkinon työntekijä aivan valtoimenaan tuota salia kehuu, niin itse en kyllä ole lainkaan asiasta samaan mieltä. En oikein itsekään ymmärrä miksi sali on tehty näin, vaikka pienillä asioilla salista voisi päivittää oikeasti premium salin. Ensinnäkin, sanotaan sitten ihan mitä tahansa, niin nuo pääkaiuttimet yksinkertaisesti ovat aivan väärässä paikassa ja ainakin itselleni se on tuossa salissa todella häiritsevä tekiä. Leffan aikana jatkuvasti katse kääntyy ruudun päälle, miksi tuo ääni ei tule puhujan suusta, miksi se tulee katosta! Ei varmasti olisi iso päivitys laittaa tuohon akustisesti läpinäkyvä kangas ja piilottaa kaiuttimet sen taakse. Toisaalta, onko salissa tärkeintä juuri, että ne kaiuttimet näkyvät, onko se enemmän mainosjuttu ehkä isompaa asiakaskuntaa kohtaan vai tavoite tehdä loistava leffasali? Kyllä Genelecin äänenlaatu on aivan huippuluokkaa, mutta sijoittelu pilaa tässä salissa ainakin minun nautinnon aivan täysin. Ylipäätään koko äänikenttä on aivan liian korkealla, ja tämän vuoksi tuntuu kuin istuisi lattialla ja jossain pään päällä kuuluu ääniä. Ihan kuin omassa huoneessa laittaisi koko bed layerin kiinni ja kuuntelisi vain atmoksia. Ja atmoksista puheenolleen, jos nykyään teet premium salin, ei sitä voi tehdä ilman atmoksia, voisiko siis tähänkin saliin helposti lisätä muutaman?

Toinen iso asia mikä itsellä tässä salissa ei miellytä on salin premium tuolit. Tuolit sinällään ovat varmasti aivan loistavat, mutta kaksimetriselle niitä ei todellakaan ole tehty. pohkeiden alla oleva tuki on itselläni lähestulkoon polvitaipeessa ja jaloille nuo tuolit ovat todella raskaat ja hyvää asentoa on vaikea löytää. Tilaa edessä jaloille on aivan yllin kyllin, joten aavistuksen enemmän olisi tilaa toivonut myös penkin taakse, jolloin hieman matalempaan kallistukseen selkänojan osalta olisi ollut mahdollisuus. Tuoli on siis hieman liian pystyssä ja jalat eivät asetu millään hyvin. Toki ymmärrän, että en ole keskivertokatsoja, ja varmasti normaalipituiselle tuolit ovat loistavat, mutta omia mielipitetähän tässä kirjoittelen joten sallittakoon kritiikki. Sali muuten on hieno, tilaa on rutkasti ja bonuksena vielä ylimääräinen parkkiaika, joka ainakin itseni pelasti parkkimaksulta eilen kun olin saapunut paikalle hyvissä ajoin. Ai niin, ja tilaisuuden tarjoilut olivat luokkaa loistavat, kiitos niistä!

Kaikki siis valmista itse leffailtaan. Kirsikkana kaupanpäälle oli tällä kertaa tarjolla Elvistä, joka oli vielä itseltä näkemättä. Odotukset leffasta oli maltilliset, koska on ollut varsinaisesti mitään leffasta ottanut selvää etukäteen. Odotusarvona kuitenkin oli, että leffa olisi parempi testi Lounge salille kuin edelleen kuumailmapalloleffa, jossa ei mitään tehosteita juurikaan ollut. No ei ollut tulossa tässäkään, mutta musiikkia edes. Siksi siis huoneen yksi yksinäinen Genelecin subbari ei vieläkään päässyt kunnon testiin. Pitää silti sanoa, että ne muutamat kohdat jossa tuota oikeasti tarvittiin, yllätti kyllä erittäin positiivisesti, kyllä yhdestäkin subbarista voi saada aika paljon irti, jos se vaan on tasoltaan riittävän laadukas. Voisiko niitä silti olla salissa enemmänkin, ehkä voisi. Finnkinon työntekijä hehkutti avauspuheessa miltä salissa kuulostaa kaksi ensimmäistä minuuttia Top Gunista, sen olisi ihan todella halunnut eilen kuulla itsekin, harmi että ei kuultu. Salin todellinen dynamiikka on siis edelleen testaamatta.

Leffana Elvis oli erittäin hyvä. Näitä vanhoista staroista on tehnyt viimeaikoina montakin leffaa, Freddy Mercury, Elton John jne. Kaikissa näissä yhteistä on ollut päihteet, jotka osassa leffoja on saanut aivan liian suuren roolin, vaikka se todellisuudessa onkin ollut tarinassa iso osatekijä. Tässä tykkäsin erittäin paljon siitä, että vaikka se tässäkin oli iso juttu ja varmaankin suurin syy kuolemaan, niin asialla ei kuitenkaan mässäilty lainkaan ja leffa oli tehty erittäin hyvällä maulla kunniottaen suura mestaria. Kyllähän se vaan fakta on, että Elvis on muuttanut maailmaa enemmän kuin varmaan yksikään muu artisti, mutta tässä sitä kunnioitettiin erittäin tyylikkäästi. Leffalla on myös erittäin hyvä tarina, ja vaikka välillä olo oli vähän että tässä nyt vaan kuvataan yhden henkilön arkea, eikä niinkään rakenneta kronologisesti juonta, niin kyllähän leffa silti oli hienosti tehty ja kunnioitti varmasti hyvin historiaa. Erityisesti tykkäsin tavasta jolla leffassa oli sidottu vanhoja materiaaleja uusiin. Tom Hanks oli tässäkin erittäin hyvä, en tiedä kuinka autenttinen rooli oli esikuvaan, mutta Tom Hanksin paras rooli tämä ei minulle ollut, ehkäpä juuri hieman tuon säälittävän huippumanagerin tarinan vuoksi. Leffa oli kohtuu pitkä, en tiedä olisiko mennyt pienempään pakettiin, ja vaikka tässä nyt ei ihan pakottavaa tarvetta ole ihan heti nähdä uudelleen, niin ehkä tämä täytyy vielä kotonakin katsoa, jos ei levyltä niin ainakin striiminä. Paljon tarinaa, mutta kyllä tuo ilta oli sen arvoinen, hieno ilta kaiken kaikkiaan!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s