Richard Jewell

Tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun blogini lukija otti minuun yhteyttä ja ehdotti minulle leffaa, jonka suositteli minun katsomaan. Tämä lukija on ollut yhteydessä aikaisemminkin ja kertonut, että on seurannut blogiani jo pidempään ja saanut sieltä paljon hyviä ehdotuksia mitä katsoa, sillä leffamakumme ovat hyvin lähellä toisiamme. Ei siis ole kovinkaan suuri yllätys, että päätin tarttua heti ehdotukseen ja tsekata mistä leffasta on kyse. Jo nopealla tsekkauksella kyse tosi tarinaan perustuvasta tapauksesta liittyen pommi-iskuun Atlantan Olympilaisten yhteydessä, joten kovinkaan yllättävää ei ollut että leffa osui kohdalleen.

Richard Jewell siis kertoo tarinan turvallisuusvalvojasta, joka löytää Atlantan Olympialaisten alla puistosta pommin ja pelastaa satojen ihmisten hengen toiminnallaan. FBI ottaa asian tutkittavakseen ja haluaa mennä sieltä missä aita on kaikista matalin. FBI alkaa syyttää Jewelliä pommin asettamista sillä verukkeella, että hän haluaisi tehdä itsestään sankarin, Jewell on hieman reppana, mutta erityisen avoin ja rehellinen ihminen, joka saattaa itsensä helposti syyllisen asemaan. Kaiken takana on ehkä hieman kostonhaluinen entinen esimies, joka tekee Jewellistä ilmoituksen poliisille, ilman minkäänlaisia todellisia perusteita.

Tarinaa Jewellistä voisi verrata moneen armeijaankin liittyvään tarinaan, jossa nuorella miehellä on tavoitteena palvella maataan. Tässä tapauksessa se kohde ei kuitenkaan ole armeija, vaan poliisi. En ole vielä katsonut lainkaan mitä todellisuudessa on tapahtunut, mutta mikäli leffa seuraa tarkkaan todellisia tapahtumia, niin eihän tämä taas anna tippaakaan positiivista kuvaa Yhdysvaltain poliisin toiminnasta. Mikään ei sinällään yllätä, vaikka kyllähän poliisin maine kuitenkin leffoissa on saatu pidettyä yllättävänkin puhtoisena, etenkin FBI:n. Tästä leffasta ei puutu enää mitään muuta kuin se, että syytettynä olisi musta mies ja kaikki olisi kuin viime aikojen kohuotsikoista.

Toinen asia mikä tästä leffasta nousee erittäin merkittävästi jälleen kerran on median rooli tämän maailman menossa. Toisaalta kun sosiaalinen media ja valevaikuttaminen kasvaa jatkuvasti, samalla ns. luotettavien tahojen laatu laskee vuosi vuodelta ja niidenkin medioiden joihin ennen uskottiin, on pakko ollut alentua markkinavoimille ja alkaa suoltaa suoraan sanottuna valheita. Tämäkin leffa on loistava osoitus siitä kuinka nopeasti media voi juttujen himoissaan tuhota täysin syyllisen ihmisen elämän muutamassa hetkessä. Ja kun se on tapahtunut, sitä ei enää oikaisulla korjata.

Kaiken kaikkiaan taas hyvä leffa, eikä mennyt suositukset tällä kertaa tippaakaan pieleen. Leffassa oli myös lisäksi erinomaiset äänet, joissa asioita tapahtui juuri oikeissa paikoissa huonetta. Ehkäpä hienointa oli salamavalojen äänet, jotka napsahtelivat hienosti ympäri huonetta milloin missäkin suunnassa kamera oli. Hyvät äänet siis ei aina tarkoita ”kovia ääniä” tai matalaa bassoa, vaan hienosti käytettynä ne voivat tukea upeasti ruudun tapahtumia ja saada katsojan oikeasti tuntemaan että istuu keskellä tapahtumia. Tänään istuin juuri keskellä leffan tapahtumia.

Loppuun vielä pari sanaa noin yleisesti. Keskustelin eilen Netflixin chatin kanssa tuosta ääni ongelmasta ja yllättäen sieltä tuli taas kaikki mahdolliset syytökset laitteista ja applesta jne. Käytiin monia asetuksia läpi eikä mitään tuloksia, yllätys yllätys. Pyysin kuitenkin laittamaan asian eteenpäin, saapa nähdä korjaantuuko asia koskaan, ainakaan tuo asiakaspalvelija ei tuntunut asiaa ottavan lainkaan toisissaan. Tänään tuli postissa myös muutama uusi ja odotettu leffa. Ensin tuli suoraan laatikkoon Huuto.netistä ostamani Terminator Dark Fate jota odotan äänien puolesta todella paljon, ja siihen siivellä tuli vielä samoilla postikuluilla Argo. Postista tuli myöskin noutolappu, ja postista kävin myöhemmin noutamassa enemmän kuin pitkään (yli kk. sitten tilattu) odotetun kahdeksan Harry Potter leffan 4K boxin. Kyllä nyt on taas katseltavaa sitten hetkeksi.

Hyvää uuttavuotta kaikille, toivottavasti se on myös leffateollisuudelle ja teattereille paljon parempi kuin mennyt vuosi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s