Lord of The Rings – The Fellowship of the Ring

Eilen posti tuon kauan odotetun kaunokaisen sitten toi, ja tähän aamuun asti jaksoin sitä hyllyssä pitää. Kaunokainen etenkin sen vuoksi, että mielestäni tuon leffaboxin kansi on ehdottomasti kaunein ja siistein kansi joka on vastaan tullut, pelkästään jo se vaatii tuon ostamaan. Se nyt ei kuitenkaan todellisuudessa ollut se suurin syy hankinnalle, vaan suurimmat syyt oli se, että tämä klassikko on yksinkertaisesti jäänyt minulta aikanaan katsomatta kokonaan ja lisäksi tämän uudelleen julkaistun UHD boxin kuvan ja äänenlaadun on puhuttu olevan mahtavia.

Eikä sitten todellakaan tullut petyttyä mihinkään. Ensinnäkin leffan kuvanlaatu on hämmästyttävän upeaa katsottavaa etenkin kun ottaa vielä huomioon, että leffa sisältää julmettoman määrän käsittämättömän upeita maisemia ja kuvauspaikkoja. Kuvanlaatu on älyttömän tarkkaa, mutta silti hyvin elokuvamaista. Toisaalta, vaikka leffassa on paljon tummia kohtauksia, niin kaikki näyttää luonnolliselta ja niin selkeältä. En tiedä miltä tämä näyttää Blueraylla puhumattakaan DVD:stä, mutta voin kuvitella, että useissa kohtauksissa kuvanlaatu tummuuden vuoksi ei olisi kovinkaan kivaa katsottavaa.

Leffa sisältää paljon toinen toistaan mahtavampia maisemia

Ääniä on myös kehuttu paljon eikä turhaan. Leffan äänet on uudelleen masteroitu Atmos muotoon ja Atmoksen potentiaalia on todellakin hyödynnetty niin kuin pitääkin. Subbarit saavat leffassa tehdä töitä oikein urakalla, mutta kaikelle on paikkansa. Leffa ei ole tippaakaan korvia kuluttavaa, joka saattaisi näin neljän tunnin leffassa olla aika rasittaa jo itsessään. Dialogia leffassa on paljon, ja se on erityisen selkää ja puhdasta. Toki teksityksiä tarvitaan, mikä nyt on hyvä asia, että ne löytyy. Tekstityksistä sellainen pointti, että ne on leffassa sijoitettu mustan raidan päälle, onko se sitten hyvä vai ei niin vähän niin ja näin. Toisaalta tekstitys ei haittaa kuvaa, mutta toisaalta nyt mustia raitoja ei myöskään saa piiloon. Toki leffaa voisi katsoa ilman tekstejä, mutta siihen en nyt halunnut lähteä. Äänissä toimii loistavasti myös useat paikat, joissa tila-ääniä on käytetty juuri niin upeasti hyväksi kun Atmos sallii. Tätä leffaa on äänien puolesta enemmän kuin miellyttävää katsoa.

Rooit toimivat tässä enemmän kuin hyvin yhteen.

Itse leffan osalta boxi sisältää sekä teatteriversion, että laajennetun version. Instagramin puolella lukijat olivat niin vahvasti tuon pidemmän puolella, että se piti nyt sitten ehdottomasti valita. Toisaalta, jos tämä tulee joskus katsottua uudelleen, niin silloin ehkä tuo lyhyempi soveltuu siihen sitten paremmin. Tällä viittaan nyt lähinnä siihen, että leffa on tosiaan aivan järkyttävän pitkä. Leffa kestää lähes neljä tuntia ja taitaa mennä kärkipaikalle pisimpänä näkemänäni leffana. Toisin kuin usein, leffa ei kuitenkaan vaikuta pitkästyttävältä vaan sitä jaksaa hyvinkin katsoa. Katsoin leffan vähän kuin kahdessa osassa, joka osittain selittyy myös sillä, että välillä piti vaihtaa levyä. Tämä pidempi versio kun ei mahdu edes yhdessä UHD levylle, mikä on aika ennen kuulumatonta. Välissä siis levyn vaihto, ja samalla kävin hakemassa keittiöstä hieman ruokaa. Ruoan vaikutuksesta alkoi iskemään sitten jo hieman väsy ja aivan leffan lopussa torkuin minuutin tai pari, mutta mitään ei tällä kertaa jäänyt näkemättä.

Instagramissa oltiin aika yksimielisiä kumpi versio tulisi katsoa.

Leffa juoni on aika mielenkiintoinen, ja vaikka tämän tarinan olisi voinut hyvin jakaa useampaankin leffaan, niin tämä leffa siitä huolimatta toimi varsin kivasti. Hahmot ovat monelle tuttuja, ja itsellenikin enemmän ja vähemmän vaikka leffaa en ole koskaan nähnytkään. Hahmot ovat loistavia, ja toki Gandalf vie omassa roolissaan leffaa kuin pilvissä, mutta muutenkin tuo porukka kyllä toimii hyvin yhdessä ja kaikki vaan toimii hyvin. Leffassa tapahtuu kaiken aikaa, vaikka toisaalta dialogiakin on paljon. Jotenkin kuitenkin maisemat ja taistelut vaihtuvat usein, ja samalla rytmittävät leffaa hyvin. Onneksi taisteluja on rajattu aika paljon, sillä niitä ei jaksaisi millään koko neljää tuntia tuijottaa. Ihmiset ovat olleen tässä osassa pääroolissa ja hyvä niin.

Visuaalisesti ja äänien osalta leffa pyörii aivan omassa luokasssaan!

Olen siis jo tässä vaiheessa enemmän kuin tyytyväinen hankintaani ja odotan jo innolla miten tarina jatkuu. Leffat tästä senkun pidentyvät, mutta toisaalta varmasti myös juoni ja kliimaksin lähestyminen pitävät voimat kasassa. Leffan visuaalinen ja äänellinen toteutus on tässä niin jäätävää luokkaa, että tätä jaksaa aivan varmasti kyllä katsoa. Tavallisesta telkkarista jäisi kyllä varmaankin katsomatta, mutta isolla ruudulla ja hyvillä äänillä toimii täydellisesti. Tämä leffa todellakin ansaitsee ison ruudun ja hyvät äänet, muuten UHD menee kyllä vähän hukkaan ja varmasti Blueraylläkin pärjää. Jotain muuta väliin ja sitten takaisin tämän pariin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s