Athlete A

Eilen vaihteeksi pitkästä aikaa hieman dokumenttia ja tällä kertaa hyvin musertavaa sellaista. En tiedä mikä tässä dokumentissä suututti kaikista eniten, mutta joka tapauksessa tähän tapaukseen liittyy niin paljon iljettäviä asioita, että dokumentin katsominen lähinnä suututti. Dokumentti oli siis Athlete A nimeltään ja kertoo Yhdysvaltain voimistelujoukkueen hyväksikäyttöskandaalista. Okei, eli tapahtuipa kerran kymmeniä vuosia sitten venäjällä, EI KUN EI, vaan 2000-luvulla Yhdysvalloissa.

Tämän dokumentin tarinassa kaikista uskomattominta on, että tällaista voi tapahtua vielä 2000-luvulla ja kuitenkin varsin sivistyneessä maassa. Kuten sanoin niin dokumentissa on hyvin paljon sairaita asioita, joista tietysti esiin nousee joukkueen lääkärin seksuaalinen ahdistelu ja hyväksi käyttö, joka kaiken lisäksi kohdistui nuoriin puolustuskyvyttömiin lapsiin. Sekään ei mielestäni kuitenkaan ole sairainta tässä koko jutussa, sillä sairaita ihmisiä löytyy aina, kuten tässäkin tapauksessa joukkueen lääkäri varmasti on. Sairainta koko jutussa on se, että miten ihmeessä missään päin maailmaa voi vielä 2000-luvulla löytyä ihmisiä ja järjestelmä joka sallii tällaisen tapahtua.

Toki yhteiskunta edelleen on hyvin rikkinäinen moneltakin osaa. Onhan meillä edelleen esimerkiksi politiikka, jossa jokainen puolue suojelee omiaan hamaan loppuun asti, vaikka kuinka tietäsi toimivansa väärin. Meillä on politiikka, jossa ihmisiä valitaan demokraattisilla vaaleilla eduskuntaan päättämään asioista, mutta lopulta ryhmäkuri tarkoittaa sitä, että ihmisten omat ajatukset haudataan, ja ihmiset pakotetaan muutaman henkilön aatteen tukijoiksi. Onko tässä dokumentissä kyse aivan samasta asiasta, kyllähän se aika pitkälle näin on. Rahan valta tässä maailmassa on edelleen aivan kohtuuttoman suuri ja ihmiset ovat vallan ja rahan himossa tekemään vaikka mitä, tässä tapauksessa jopa uhraamaan nuoria viattomia ja puolustuskyvyttömiä lapsia.

Aivan aivan käsittämättömän ahdistavaa edes kuvitella kuinka montaa nuorta naista tämä asia on koskettanut ja kuinka moni jää ikuisiksi ajoiksi paljastumatta. On kuitenkin erittäin tärkeää, että niin moni aivan terävimmältä huipulta on asian kanssa tullut julkisuuteen, ja kaikki epäilyt ovat kadonneet. Jokainen tietää tasan tarkkaan ketkä jutun syylliset ovat, ja heidät on saatu/saatava vastuuseen. Kuten jo mainitsin, tämän tarinan suurin syyllinen ei ole lääkäri, vaan ne ihmiset, jotka tietoisesti asiaa salasivat ja siten antoivat lääkärille mahdollisuuden kymmenien ja tuhansien uusien uhrien haavoittamiseen.

Dokumentissa on myös sitten taas se toinen puoli. Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu eivät kuulu mihinkään, siitä ei tarvitse edes keskustella. Dokumentti nostaa hyvin kuitenkin esiin myös toisen hyvinkin paljon tapetilla viime aikoina olleen asian, eli mikä on voittamisen hinta urheilussa ja mikä sen hinta voi ja saa olla. On kiistatta selvää, että Yhdysvaltojen voimistelijat ovat menestyneet paremmin kuin kukaan, joten onko valmennus silloin ollut väärää? Onko pelolla ja äärettömillä vaatimuksilla valmentaminen kiellettyä huippu-urheilussa, jossa sillä kerran saadaan tuloksia? Missä menee raja hyvän valmennuksen ja kiusaamisen välillä? Voiko ns. pehmeällä lähestymisellä päästä huipulle esimerkiksi voimistelussa.

Historia kertoo paljon tarinoita menestyjistä, jotka ovat käyneet tämän kovan koulun esimerkiksi eri Venäjän maissa. Tässäkin dokumentissä juuret juontavat Ukrainaan. Menestystä tuli, mutta olisiko sitä tullut muullakin tavalla? On varmaa, että harjoittelu huipulla on kovaa ja vaatii uhrauksia. Huipulla pelataan kuitenkin jatkuvasti todella ohuella rajalla siinä mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Mikä on hyväksyttävää urheilijan mielestä ja mikä on hyväksyttävää ison yleisön mielestä? Menestys vaatii uhrauksia, mutta missä menee raja terveen uhrauksen ja kiusaamisen välillä? Meillä ihmisillä on kohtuuton määrä piileviä kykyjä ja energioita, mikä on se tapa jolla ne saadaan esiin?

Tästä aiheesta voisi taas puhua vaikka kuinka pitkään, mutta yleisesti ottaen päätän nyt tämän kirjoituksen siihen, että dokumentti oli äärettömän hyvä. Tämä tapaus on itselläni ollut tiedossa, mutta jotenkin tämäkin on mennyt omassa uutisvirrassa sen verran ohi, että tämä dokumentti kaikessa sairaudessaan opetti jälleen paljon uutta siitä mitä on tapahtunut miten tapahtumat ovat edenneet. Nykymaailmassa voisin hyvinkin paljon kritisoida myös lehdistöä ja ennen kaikkea nykyistä klikkikulttuuria, mutta onneksi on edelleen myös tutkivaa mediaa, joka oikeasti nostaa esiin näitä oikeita ongelmia eskimopuikkojen sijaan. Ilman mediaa ja pientä lehtitaloa tämänkin sairaus jatkuisi edelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s