Murder to Mercy: The Cyntoia Brownin tarina

Eiliseen iltaan tuli otettua pitkästä aikaa hieman dokumentti-elokuvaa, Murder to Mercy: The Cyntoia Brownin tarina kertoo nuoresta hyväksikäytetystä nuoresta naisesta joka päätyy murhaamaan häneltä seksiä ostaneen miehen tämän kodissaan. Murha on selvä, kaikki todisteet vedenpitäviä, eikä kukaan yritäkään kieltää tapahtunutta. Mutta voiko tapahtumalle olla selitettävät syyt ja voiko niiden perusteella tuomiota lyhentää?

Ylipäätään dokumentissa pohditaan erittäin hyvin sitä, että mikä oikeastaan on koko vankilan ja vankeuden tarkoitus. Onko vankilan tarkoitus kostaa ihmiselle hänen tekemänsä pahuudet vai yrittää kouluttaa ja opastaa ihmistä takaisin kunnolliseksi kansalaiseksi. Tämä on muutenkin hyvin mielenkiintoinen aihe, kun käytännöt eri maissa ovat hyvin erilaisia. Suomessa elinkautinen tarkoittaa jotain aivan muuta kuin suuressa osassa esimerkiksi jenkkejä. Suomessa on erittäin lyhyet tuomiot ja varmasti tarkoituksena saattaa ihmiset mahdollisimman nopeasti takaisin yhteiskuntaan. Ymmärrän, mutta ymmärrän myös hyvin sen, että joitain ihmisiä ei tulisi koskaan vapauttaa, sillä he ovat uhka se itselleen, että toisille. Monella saattaa olla myös sairaus, jonka parantaminen ei välttämättä ole mahdollista, ja tämän vuoksi heidän päästäminen normaaliin yhteiskuntaan ei ole järkevää. Amerikkalaisessa oikeuskäytännöissä pistää itseäni myös mietityttäämään, että onko yhden ihmisen tappaminen (joka voi oikeasti olla myös vahinko tai itsepuolustusta) yhtä vakava rikos kuin vaikkapa joukkosurma, joka yleensä ei ole vahinko. Jenkeissä elinkautinen kuitenkin yleensä tarkoittaa kirjaimellisesti juuri sitä.

Tässä dokumentissä Cyntoia Brown on vasta 16 kun hän murhaa häneltä seksiä ostaneen miehen hänen kodissaan. Cyntoia kertoo tehneensä teon itsepuolustuksena, mutta siihen ei oikeudessa uskota. Lopulta hänet tuomitaan aikuisten vankilaan 51-vuodeksi. Cyntoija jatkaa elämäänsä vankilassa, opiskelee ja kasvaa aikuiseksi. Cyntoia ei varsinaisesti aloita taistelua vapautensa puolesta, vaan hänen puolestaan aloitetaan monta vuotta kestävä taistelu, joka johtaa lakimuutoksiin, ja hyvin erilaiseen ajattelutapaan alkoholin, köyhyyden ja hyväksikäytön uhreista. Olisiko Cyntoialla siis sittenkin ollut tuohon tekoon syy, joka ei johdu hänestä itsestään?

Taistelu jatkuu kaikkiaan viisitoista vuotta pitäis sisällään monia pettymyksiä. Lopulta Cyntoija kuitenkin vapautetaan ja hän pääsee ehdonalaisuuteen. Kuten niin usein nykymaailmassa, oma osuutensa asiaan on valtavalla some-kamppanjalla, ja siihen osallistuneilla julkkiksilla. Tämä ei kuitenkaan ole se leffan paras tai hienoin asia, vaan se kuinka tästä nuoresta murhaajasta on kasvanut fiksu aikuinen nainen. Hän on vankilassa opiskellut itselleen kaksi yliopistotutkintoa ja alkanut muutenkin kiinnostumaan omasta kohtalostaan siinä määrin, että on päättänyt alkaa tehdä työtä muiden vastaavien kohtaloiden auttamiseksi. Onko Cyntoia siis parantunut ja kasvanut kunnolliseksi yhteiskunnan jäseneksi? Siltä vaikuttaa, ja kyllä ainakin minun sympatiani ovat hänen puolellaan ja toivon kovasti hänen siinä onnistuvan.

Dokumentti oli varsin hyvä ja hyvin tehty. Asiaa käytiin läpi hyvin ja asiallisesti, nostamatta omaa agendaa liiaksi esille. Cyntoian kohtalo on hyvin koskettava ja oli jälleen hienoa oppia elämästä jotain uutta ja tuntea uusia asioita historiasta. Toivottavasti tästäkin tarinasta voidaan yhteiskunnassa taas oppia jotain uutta, ja ehkäistyä vastaavia ihmiskohtaloita tulevaisuudessa. Yhdenkään ihmisen ei tule koskaan joutua kohtaamaan syrjintää, rasismia, seksuaalista hyväksikäyttöä, tai alkoholismin ja huumeiden tuomia ongelmia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s