Doctor Sleep

Hyvin hyvin pitkään ja hartaasti odotettu paketti saapui eilen kun posti toi mukanaan Doctor Sleep UHD-levyn, jolle olen sopivaa hintaa metsästänyt pitkään. On kuitenkin ollut koko ajan päivän selvää, että tämä elokuva pitää nähdä, etenkin kaiken sen puheen jälkeen, jossa leffan Atmos-raitaa on kehuttu yhdeksi parhaista. Eikä sitten leffa todellakaan pettänyt odotuksia, millään saralla.

Kerroin aikaisemmin lukemistani suosituksesta katsoa Shining, eli tämän leffan ensimmäinen osa vuodelta 1980 ennen tämän leffan katsomista. Shining tuli katsottua viime viikolla ja siitä voit lukea lisää omasta päivityksestään. Nyt kuitenkin katsottuani Doctor Sleep leffan, voin allekirjoittaa tuon ajatuksen sata prosenttisesti. Voin itse asiassa jopa mennä niin pitkälle, että tässä leffassa ensimmäisen osan katsominen oli jopa paljon tärkeämpää kuin monessa muussa leffassa on ollut. En tiedä miten tämä leffa aukeaa niille, jotka eivät ole alkuperäistä Shining leffaa nähneet, mutta niin syvästi tämä leffa leikkautuu yhteen tuon leffan kanssa, että suosittelen ehdottomasti tuon katsomaan ensin.

Jännä, että tämä leffa tosiaan tulee valkokankaalle neljä vuosikymmentä ensimmäisen jälkeen, sillä niin loistavasti tämä leffa on tehty jatko-osaksi edelliseen. Toisaalta, leffa on todella mestarillisesti sidottu yhteen tuon ensimmäisen kerran kanssa, että tämä leffa ei missään tapauksessa ole itsenäinen jatko-osa, vaan jatkaa tarinaa siitä mihin jäätiin ja pikku hiljaa rakennetaan juoni tähän päivään. Siirtymä on täysin luonnollinen ja sujuva, ei mikään kopioidaan vähän tuota ja tuota muistoa, vaan kaikki oli tehty tyylikkäästi nykyaikaan, oli sitten kyse kuvasta tai äänestä. Leffa oli varsin pitkä kaksi ja puoli tuntia, directors cut olisi ollut vielä puolituntia pidempi, ehkä sekin pitää vielä joskus katsoa.

Juoni oli muutenkin erittäin hyvä, ja vaikka lähdin itse koko leffaa katsomaan lähinnä vain äänien vuoksi, niin nyt olla lähellä tilannetta, että minusta tulee shining fani. Leffa oli todella hyvä ja ensimmäisen osan positiivisen fiilis nousi tässä toisessa osassa vielä monta pykälää. Voin todellakin sanoa, että tykkäsin tästä leffasta juonellisesti ja laadullisesti todella paljon. Leffassa oli todella paljon ideaa, ja vaikka leffa olikin varsin pitkä, hetkeäkään en siitä olisi jättänyt pois. Vaikka en ole varsinaisesti mikään illuusion ja fantasian fani, niin tässä kaikkea epäluonnollista oli riittävän sopivassa määrin.

Sitten siihen kaikista suurimmat ennakko-odotukset nostaneeseen puoleen eli ääneen. Jo heti leffan alussa ensimmäiset fiilikset olivat, miksi jokaista leffaa ei voi tehdä näin laadukkailla äänillä. Äänet leffassa todellakin olivat aivan huikean hyvät, ehdottomasti sitä kuuluisaa demo-materiaalia. Leffassa oli hyvin paljon todella vakuuttavia kohtia, esim kerran kun kuvassa tapahtui jotain edessä ja kamera alkoi kääntyä, siirtyi äänet upeasti ensin sivulle, ja sitten taakse. Tässä leffassa oli todellakin panostettu siihen, että ääni oli tehty tukemaan leffan tapahtumia. Doctor Sleep on todellakin leffa, jossa äänet tukevat leffan tapahtumia niin autenttisesti, että katsoja istuu naulattuna penkkiin, samalla, kun joka ikinen ääni repii katsojan elokuvan tapahtumiin täysin kiinni.

Tykkäsin myös leffassa paljon siitä, että ensimmäisen leffan äänimaailma oli tuotu hyvin samantyyppisenä tähän uuteen osaan. Metalliset äänet olivat kuitenkin korvattu matalilla äänillä, jotka tukivat hyvin ideaansa, mutta olivat huomattavasti korvaystävällisemmät. Leffan ääniraita oli päivitetty upeasti nykyaikaan ja tunnelma koko leffan ajan oli hieno. Ehdottomasti Top-lista kamaa äänien puolesta, tosin taitaa kuulua sinne myös leffan itsensä puolesta, sen verran paljon siitä kuitenkin tykkäsin. Kannattiko hankkia, ehdottomasti. Kannattaako katsoa, ehdottomasti. Tulenko katsomaan joskus uudestaan, ehdottomasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s