Tiger King

Tänään tuli myöskin saatua päätökseen Netflixin paljon kohua herättänyt sarja Tiger King, joka kertoo villieläinten, kuten tiikerien laittomasta eläintarhatoiminnasta. Sarja jätti hyvin kaksijakoiset fiilikset. Enkä tarkoita nyt ainoastaan siis aiheen perustella, vaan tarkoitan myös itse sarjan puolesta. Sarja kesti seitsemän noin tunnin jaksoa, joka alkoi olla jo hieman liikaa. Neljälläkin olisi varmasti saatu asia kerrottua, nyt sarjasta tuli vähän turhaa jankkaamista. Jaksot 4-6 olivat jotenkin todella turruttavaa katsottavaa ja oli oikeasti vaikeaa jaksaa sarjaa loppuun, vaikkakin aihe sinällään olikin kiinnostava.

Sarjan sisältö ei sinällään paljon yllättänyt, Ameriikassa ei mikään enää yllätä. En tosin ollut lainkaan ajatellut, että näitä eläimiä jossain ihan oikeasti näin kesyinä elää, vaikka onhan näitä monessa elokuvassakin nähty. Nyt ymmärrän näistä elokuvista kuten Hangoveristakin taas paljon enemmän, se tiikeri siellä ei ehkä sitten kuitenkaan ollutkaan ihan niin ihmeellinen juttu loppujen lopuksi. Näitä kesytettyjä eläimiä on tottunut enemmänkin näkemään vain sirkuksissa.

En tiedä mikä tässä elokuvassa sitten oli pahinta. Jotenkin jäi fiilis, että eihän nämä eläimet nyt (tämän sarjan perusteella) ihan hirveästi ainakaan ennen loppua joutuneet kärsimään, mutta hämmästyttää, että jos näitä eläimiä on häkeissä enemmän kuin luonnossa, niin miksi niitä ei ole saatu luonnossa pidettyä paremmin. Eihän nämä siis ymmärtääkseni ollut niinkään mitään salametsästyksen uhreja, vaan enemmänkin kasvatettuja. Olisiko niitä voinut kasvattaa vielä lisää ihan luontoonkin asti, en tiedä?

Sarjassa puistatusta sen sijaan erityisesti aiheutti ihmisten käyttäytyminen ja elämä. Miten julkisesti voidaan näin suoraan uhkailla toisen ihmisen tappamista ja muuta sellaista. Minulta ei kyllä myöskään tullut lainkaan sympatiaa myöskään tälle naiselle, tuntui että koko eläinten pelastus oli naamioitu vain oman liiketoiminnan edistämiseksi, tai ainakaan muuta kuvaa itse dokumentti ei antanut. Hyvin myöskin kuvaa amerikkalaista yhteiskuntaa kaikki nämä vaalijutut ja se, että tietynlaiset lait kuten ampuma-aseista eivät tuossa maassa tule ikinä etenemään. Kertoo jo pelkäästään se, kuinka paljon ääniä Tiger King sai esimerkiksi pressan vaaleissa.

Eläimet olivat todella söpöjä ja eksoottisia, ja ymmärrän hyvin, että näiden eläinten näkeminen vetoaa ihmisiin ja monet ovat niiden näkemisestä innoissaan ja valmiita maksamaan isoja summia. Olen myös yleisesti ottaen eläintarhojen kannattaja siltä kantilta, että on erittäin hyvä, että harvinaisiakin eläimiä tuodaan ihmisille näytille, kunhan niistä pidetään hyvää huolta. Se on opettavaista, ja aika harvalla on mahdollisuutta niitä lähteä luontoon katsomaan, ja toisaalta hyvä niin, sekään ei varmasti ole tämän yhteiskunnan ja luonnon kannalta hyvä asia. Jotenkin muutenkin itse muutamassa eläintarhassa vierailleena jäänyt fiilis, että onko niillä eläimillä (jotka siellä ovat pienestä asti kasvaneet) asiat nyt kuitenkaan ihan niin huonosti kuin monesti väitetään. Eihän meitä ihmisiäkään ole juuri tiettyyn ympäristöön luotu asumaan, vaan pystymme sopeutumaan hyvin monenlaiseen ympäristöön.

Vaikka sarja oli mielestäni liian pitkä, niin olisi mielenkiintoista myös tietää mitä tämän jälkeen tapahtuu. Tiger King tulee olemaan pitkään ja ehkä loppuelämänsä itse häkissä, mutta mitä tapahtuu aiheelle yleisesti koko maassa? Loppuuko näiden eläinten kasvatus vai vaihtaako se vain paikkaa ja tekijöitä? Jääkö asian tiimoilta vielä muita henkilöitä kiinni? Meneekö laki läpi? Mitä muille kasvattajille kävi? Paljon edelleen kysymyksiä ilmassa. Mutta katsokaa itse, jos aihe kiinnostaa.

Sen verran vielä tähän loppuu pitää mainita äänistä, vaikka ne eivät nyt tietenkään isossa roolissa olleetkaan. Sarja oli Atmos, mutta jälleen kerran pitkästä aikaa Netflixin Atmos äänien kanssa oli paljon ongelmia. En oikein vieläkään tiedä miksi, luulin asian jo olevan ratkaistu, mutta äänet hyppivät edelleen kaiuttimista toiseen holtittomasti. Outoa ja rasittavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s