Formula 1 – Season 1

Viime päivinä on tullut jonkin verran katsottua Netflixistä Formula 1 kaudesta 2018 kertovaa dokumenttia. Hauskaa sinänsä, sillä formulat eivät ole itseäni kiinnostanut enää pitkään aikaan ja enkä edes muista milloin olisin viimeksi formulakisan katsonut, olisikohan silloin kun formulat vielä tulivat ilmaisilta kanavilta. Ikinä en ole hetkeäkään edes harkinnut minkään maksukanavan hankkimista sitä varten, että formuloita pitäisi nähdä, ei vaan ole kiinnostanut. Täytyy tosin sen verran tässä myöntää, että tämä dokumentti todellakin herätti paljon kiinnostusta, mutta ehkäpä juuri enemmänkin näiden taustojen suhteen.

Dokumentti oli erittäin hyvä ja mielenkiintoinen, ennen kaikkea hyvin kulisseja avaava. Mikään ei ärsytä enempää kuin tulosruudut, joissa Räikkösiä ei voisi vähempää haastattelut kiinnostaa, etenkin kun niissä kysytään samoja typeriä kysymyksiä yksi toisensa jälkeen. Tässäkin dokumentissa tuo osa sirkusta tuotiin erittäin hyvin esiin, mutta itse dokumentti ei siihen sortunut, vaan asioita kuvattiin hyvin paljon syvemmältä. Suurta ihmetystä tosin näin suomilasein herätti se, että suomalaisia ei ruudussa pahemmin näkynyt. Mahtaako sitten johtua siitä, että suomalaisia ei media kiinnosta, vai jostain muusta, mutta joka tapauksessa dokumentissa keskityttiin hyvin laajasti moneen eri talliin, eikä esimerkiksi seurattu vain yhden tallin toimintaa, joka olisi saattanut olla hyvinkin paljon tylsempää katsoa. Ihmisten ja tallien välistä kitkaa kuvailtiin erittäin monelta kantilta, ja formulasirkuksen kulisseja avattiin surutta. En tiedä mitä normaaleissa lähetyksistä nykyään näytetään, mutta tuskin ihan tällaista materiaalia kuitenkaan.

Formula bisneksen julmuus on ollut aina hyvinkin tiedossa, mutta se mikä itseäni siitä huolimatta hieman ihmetytti oli se, että koko kauden ajan tuntui, että kuudes sija oli koko kauden suurin saavutus jokaiselle tallille. On hyvinkin julma totuus kaikkien osallistujien osalta, että osalla tiimeistä vaan ei yksinkertaisesti ole mitään mahdollisuutta voittaa yhtään ainutta kisaa, puhumattakaan mestaruudesta. Näin ollen osa tiimeistä käy täysin omaa kisaansa ison kisan sisällä, ja silloin jo sijoittuminen kuudenneksi on osalle tiimeistä suuri voitto.

Tämä tekee koko lajin muutenkin hyvin oudoksi. Onko siis parhaille kuskeille ainoa oikea saavutus päästä kahteen kärkitalliin ajajaksi, koska siellä todennäköisesti jokainen joka tapauksessa voittaa mestaruuden, tai vähintäänkin antaa mahdollisuuden siihen. Kaudella siis ei ajeta varsinaisesti voitoista, vaan ainoastaan näytöistä, joilla voi kuljettajarankingissa nousta ylöspäin. Rajua.

Muutenkin lajin raakuus yllättää monessa kohdassa, jotenkin luulisi että lajissa tärkeintä olisi päästä maaliin, mutta jotenkin tuntuu, että omaakin tallikaveria voidaan ajaa surutta päin, ilman pienintäkään harkintaa siitä, että oma kisa päättyy siihen. Ymmärrän, että taistelu omaakin tallitoveria, tai ehkä juuri sitä vastaan on todella veristä, sehän taitaa olla ainoa tapa osoittaa paremmuuttaan toiseen kuljettajaan. Tallimääräyksiä nyky formuloissa ei taida kuitenkaan enää olla, tai ainakaan niitä ei tuotu tippaakaan tässä dukumentissa esiin.

Mikä kuitenkin sai tämän sarjan alunperin katsomaan oli odotusarvoltaan upeat äänet. Jep, ja kyllähän ne olivatkin, oli äänet sitten kovalla tai hiljaisella, niin Atmoksen kykyä esiteltiin oikein olan takaa. Äänet tässä sarjassa ovat todella tasokkaat, eikä Atmoksen mahdollisuuksia ole tippaakaan jätetty käyttämättä. Sekä surroundit, takakauittimet ja Atmos-kaiuttimet olivat jatkuvasti tulessa kun autoja suhisi joka suuntaan huoneessa. Tämän sarjan voisi todellakin katsoa äänet kaakossa ja vain nauttia, mutta siihen ei ihan omien korvien kestävyys riitä. Ehdottomasti kuitenkin demo-materiaalia Atmokseen.

Mitä tästä sitten jäi käteen oli se, että seuraava kausi piti nopeasti startata, ja katsoa kuka missäkin tallissa kauden alussa oli. Formuloissa on yleisesti myös hyvin mielenkiintoista se, että yhden talven aikana voimasuhteet voivat hyvinkin radikaalisti muuttua, nyt esim. yhden merkittävät tallin vaihtaessa moottorin toimittajaa jne. Todellakin mielenkiintoni heräsi, siis tähän dokumenttiin, formuloita en ole edelleenkään teeveeseeni hankkimassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s