Joker

Tänään se sitten vihdoin tuli nähtyä, ja kyllä, Joker todellakin on loistava leffa! Ei ole turhaan tätä leffaa hehkutettu enkä enää yhtään epäile, että leffa on saanut niin monta Oscar-ehdokkuutta. Uskallan myös väittää, että leffa saattaa hyvinkin tulla tyhjentämään palkintopöydän myös itse gaalassa. Leffasta on puhuttu jonkun verran, ja vaikka se olikin tavallaan raaka ja murheellinen, niin ei se kuitenkin leffamittarilla ollut juurikaan ahdistava. Leffa ei mielestäni ollut aivan sitä, mitä siltä odotin, mutta lopputulema oli jopa paljon parempi mitä uskalsin odottaa.

Leffan idean taitaa jokainen tuntea, mutta kyseessä siis tarina psykopaatista, erittäin sairaasta ihmisestä. Tässäkään tapauksessa seuraukset eivät jää täysin syyttömiksi vaan Arturin toimintaan on paljon selityksiä. Pakko itse asiassa todeta, että eihän tämä tarina nyt niin järkyttävän paljon eroa tosielämän Hernandez tarinasta. Kylmiä murhia, jotka eivät oikein tunnut missään, taustalla paljon surullisia tapahtumia lapsuudessa ja kun totuus alkaa tulla julki, psyyke romahtaa lopullisesti. Se missä tämä elokuva onnistuu loistavasti, on näiden kaikkien tapahtumien taustoitus. Leffan tarinaa kerrotaan todella upeasti, ja leffa on todella tiivis paketti, jossa ei pahemmin rönsyillä. Tässä vaiheessa taitaa olla täysin turhaa edes mainita, mutta Joaquin Phoenix on leffassa aivan jäätävän hyvä, ja leffaa ei voisi mitenkään ilman häntä edes kuvitella. Phoenixin roolisuoritus on aivan kiistatta 5/5 ja ehdottamasti Oscarin arvoinen.

Kuvanlaadullisesti leffa on todella loistelias, turhaan ei ole sitäkään hehkutettu. Leffassa liikutaan todella tummissa maisemissa, mutta yksityiskohtien laatu on todella huimaa. Kuvaus ylipäätään on upeaa, lähikuvaa on paljon, mutta kaikki mitä ruudussa näkyy vie tarinaa yhä syvemmälle ytimeen. Leffa elää kuvanpuolesta loistavasti ajassaan ja mitään ei ole jätetty sattuman varaan, upea leffa myös kuvan puolesta.

Joker on luonnollisesti Atmos-leffa ja vaikka Atmosta leffassa ei aivan niin paljon käytetäkään kuin joissain toimintaleffoissa, niin äänimaailma on kerrassaan upeaa kuunneltavaa. Leffassa on muutama upea Atmoskohta, esimerkiksi kun DeNiron kuoleman jälkeen uutislähetysten tarinaa tuodaan monessa ulottuvuudessa huoneeseen. Muuten pääasiassa leffan ääniraita keskittyy tunnelman luontiin ja musiikkiin, mutta siinä onnistutaankin sitten sitäkin paremmin. Leffa ääniraita on järjettömän hyvä aivan leffan alusta viimeiseen hetkeen. Musiikki leffassa on suorastaan nerokasta ja takaa sen, että katsoja pysyy naulattuna sohvaan. Leffassa myös muutamassa kohdassa käydään aika syvissä bassoissa, jotka oikeassa paikassa saavat hymyilemään.

Mietin hieman tätä tilatessani, että tuleekohan tätä sittenkään katsottua useampaan kertaan, mutta voin jo tässä vaiheessa sanoa, että aivan varmasti tulee. Leffa on juuri sellainen elokuva, jonka voi hyvinkin katsoa useaan otteeseen kyllästymättä. Leffa ei myöskään surullisesta aiheesta huolimatta ollut masentava tai ahdistava vaan sai enemmänkin hymyilemään. Se kai koko Jokerissa on kyse. Jotenkin hyvin erilainen psykopaatti elokuva. Olen myös pitkään tässä pohtinut mitä leffa-sarjaa pitäisi seuraavaksi katsoa, ja etsinnässä ollut lähinnä Dark Knight trilogy ja Daniel Craigin Bondit. Kumpaakaan settiä en vielä 4K:na ole lompakolle sopivaan hintaan löytänyt, mutta etenkin Batmanien katsominen tämän jälkeen todella kiinnostaa. Tätä kannatti odottaa omaan huoneeseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s