Aaron Hernandez

Pakko jälleen myöntää tietämättömyyteni jopa urheilun saralta, mutta Aaron Hernandezin tarinakaan ei ollut minulle ennestään lainkaan tuttu. Ei sinällään, että seuraisin nykyään hirveästi NFL:ää muutenkaan, mutta tästä asiasta oli kaikki puolet jääneet kyllä täysin kuulematta. Onneksi sentään Netflix tuottaa näitä loistavia dokumentteja myös meille muualla päin maailmaa asuville. Onhan näitä tuottavia tahoja tosin paljon muitakin, mutta kyllähän Netflixin tarjonta on aika laadukasta.

Aaron Hernandezin tarinassa on monta puolta. Voidaanko murhaa ikinä puolustaa oli sitten taustat mitä tahansa, mutta toisaalta aivan turha sitäkään on kiistää, etteikö Hernandezin tausta olisi tapahtumiin vaikuttanut. Hyväksikäyttö, homoseksuaalisuus huippu-urheilussa, isän kuolema, välit äitiin poikki, urheiluelämän paineet, huumeet ja alkoholi. Onko kenenkään ihmisen edes mahdollista tätä kaikkea pystyä käsittelemään tai kestämään?

Voidaan aivan varmasti sanoa, että näillä asioilla on ollut paljon vaikutusta siihen mitä lopulta tapahtui, mutta selittääkö sekään toisen ihmisen murhaamista? Toisaltaa dokumentti jättää vielä paljon avoimia kysymyksiä ja niihen toki ei kaikkiin tulla koskaan saamaan vastauksia, sillä molemmat osapuolet ovat jo kuolleet. Mitä Oden Lloy’d teki tai tiesi mitä ei olisi pitänyt? Olisiko jopa mahdollista, että Hernandez todellisuudessa tappoi ihmisiä vain päästäkseen pois elämästään (vankilan rauhaan)?

Hernadezin tarinaa käsiteltiin tässä kolmiosaisessa dokumentissä erittäin monipuolisesti ja kattavasti ottaen huomioon kaikkien osapuolien näkemyksiä. Mielestäni dokumentti ei valinnut puoltaan vaan toi esiin asian monia puolia hyvin monipuolisesti. Se mikä erityisesti tästä dokumentista kuitenkin nousi esiin oli tuo urheilun musta puoli. Urheilussa ja ennen kaikkea sarjoissa kuten amerikkalaisessa jalkapallossa liikkuu niin valtavia summia rahaa, että pelaajat ovat siinä pelissä vain pelinappuloita, joiden terveydellä ei ole hintaa.

Aaron Hernandez oli yksi amerikkalaisen jalkapallon päävammojen uhri, riippumatta siitä vaikuttiko se näihin murhiin, Hernandezin kohtalo joka tapauksessa on surullinen osa urheilua. Kaikki saavat vapaasti harrastaa mitä haluavat, mutta se, että pelaajat altistetaan tällaisille vammoille on surullista. Enkä väitä, että tietäisin tähän asiaan ratkaisun, sitä on varmasti fiksummatkin ihmiset paljon miettineet, mutta jotain asialle varmasti tulisi tehdä. Eikä tämä myöskään ole ainoa laji, jossa asiasta puhutaan, esimerkiksi nyrkkeily ja jalkapallo kuuluvat varmasti tähän samaan keskusteluun. Todellisuus kuitenkin on, että itsekin parissa NFL-matsissa olleena voin sanoa, että nämä urheilijat ovat koneita, ja voimat, jotka näihin törmäyksiin kohdistuvat eivät ole ihan pieniä. Televisio tässäkään lajissa ei kerro totuutta lajin hurjuudesta.

Hernandezin tarina on surullinen, mutta varmasti myös monella tapaa avannut tärkeää keskustelua monista tärkeistä asioista. Valitettavan usein vaan tarvitaan, jotain hyvin traagista tapahtuvan, ennen kuin asiat oikeasti nostetaan framelle. Odotan innolla mihin esimerkiksi tämä kaikki CTE tutkimus ja tieto tulevaisuudessa johtaa. Olen jälleen saanut ison kasan uutta tietoa ja suosittelen tätä dokumenttia ihan jokaiselle, kiinnosti urheilu tai ei!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s