200. Päivitys – Pacific Rim

Aloitin keväällä 2019 blogin pitämisen lähinnä vain omaksi ilokseni. Katselin paljon elokuvia ja mietin, että voisihan niistä jotain kirjoitella myös ylös, sillä usein elokuvista herää paljon ajatuksia, ja koska katson leffoja usein yksin, niistä ei tule koskaan juuri muiden kanssa juteltua. Nyt kirjoituksia on takana jo 200, ei aivan 200 elokuvaa, sillä mukana on myös juttuja muutamasta sarjasta, mutta edelleen koko blogin idea pitää, eli kirjoitan aina ja vain silloin kun olen jotakin leffaa katsonut.

Blogin kirjoittaminen on saanut itseni muutenkin taas mukaan syvemmälle ja syvemmälle tähän hienoon harrastukseen. Blogin pitäminen alkoi jotakuinkin niihin aikoihin kun 4k tykkiin oli tehty kalibrointi, ja silloin leffahuoneen piti olla jotakuinkin kunnossa. Oli toki jo silloin selvää, että jossain vaiheessa kymmenen vuotta vanhat Monitor Audion etukaiuttimet pitää päivittää. Laadussa ei sinällään ollut mitään vikaa, koko vaan ei yksinkertaisesti enää riittänyt. Sen jälkeen kävikin sitten perinteiset, eli päivitettyä tai lisättyä on kesän jälkeen tullut 4k-soitin, kaikki etukaiuttimet, kaikki takakaiuttimet, molemmat subbarit, vahvistin, ja vielä osaksi huonetta on tullut paranneltua. Olen kesän aikana myös opetellut REW mittauksia, ja sitä kautta saanut vietyä huonetta hurjasti eteenpäin faktojen, ei vain tuntojen perusteella. Kaikesta tästä löytyy tarinaa pitkin tuota 200 päivityksen matkaa, joka toivottavasti inspiroi ja auttaa myös muita tämän harrastuksen parissa.

Kuva liikkui niin nopeasti. että vaikea kännykällä pysyä mukana, kuvanlaatu joka tapauksessa todella hyvää tasoa!

Tähän väliin moni varmasi myös miettii, että mistä kaikki tämä raha on tähän harrastukseen saatu, mutta voin rehellisesti kertoa, että vaikka rahaa onkin jonkin verran mennyt, niin järkevillä valinnoilla voi tässäkin harrastuksessa säästää todella paljon. Hyvin paljon huoneessani olevista laitteista on ostettu käytettynä tai demo malleina, joka säästää tässäkin harrastuksessa todella paljon, sillä audiolaitteiden osto on hieman kuin auton ostaminen, hinta tippuu radikaalisti kun kaupasta astuu ulos. Uutta tavaraa hankkiessani olen myös jatkuvasti myynyt vanhoja laitteita samalla pois. Tämä onkin erittäin hyvä vinkki kaikille harrastusta miettivälle, huoneen päivittäminen pala kerrallaan on paljon järkevämpää kuin kaiken ostaminen kerralla. Tällöin usein myös lopputulos on kaikista parhain.

Mitä tämä harrastus sitten on tuonut? Ei ainakaan paljoa kavereita, sillä aika yksinäistä tämä leffojen katselu kotona usein on, toki on aina välillä todella hienoa kun saa seuraksi vaimon tai lapset. Olen toki tavannut muutamia hienoja ihmisiä tehdessä kauppoja ihmisten kanssa. Osan kanssa ollaan vain vaihdettu tavara ja rahat, osan kanssa ollaan keskusteltu aiheesta paljonkin. Sikäli hienoa, että kun myyt tai ostat hifi-laitteita, on myös toisella osapuolella usein kiinnostusta aiheesta. Olen myös kuluneen vuoden aikana oppinut todella paljon niin audiosta, videosta kuin ylipäätään tästä koko kotiteatterijutusta, mutta myöskin elokuvat itsessään ovat usein hyvin opettavaisia, etenkin tositarinoihin perustuvat leffat joita katson mielelläni. Hienointa on varmasti ollut oppia niin paljon uutta akustiikasta, ja nähnyt selkeästi tuloksia omassa huoneessa.

Nyt kuitenkin huone kuulostaa todella hyvältä, ja mitään varsinaisia päivityksiä ei edes ole mielessä. Ainahan sitä jotain voi parantaa ja jotain pientä kokeilla ja testailla, mutta nyt on tarkoitus hetken aikaa vaan nauttia hyvistä elokuvista. Huomenna myös sairasloman ja joulun jälkeen tarkoitus palata työmaalle, joten välttämättä aivan joka päivä ei ehdi leffojakaan katsella. Blogi kuitenkin jatkuu, se on varmaa, etenkin kun niin paljon kiinnostuneita lukijoita on sivuille tullut mukaan.

200. päivityksen kunniaksi piti kaivaa esiin leffa, jossa huone todella pääsee oikeuksiinsa. Olen katsonut viimeaikoina paljon hyviä elokuvia, mutta suurin osa niistä on ollut hieman vanhempia ja ” kunnon” atmos-raidasta on jo aikaa. Nyt siis tärkeimpänä kriteerinä oli löytää elokuva, jossa on hyvät Atmos äänet. Tilasin Black Fridayn aikaan CDON:istä yksitoista 4k elokuvaa, ja yksi niistä oli Pacific Rim. Elokuva, jolle minulla ei varsinaisesti ollut minkänälaisia odotuksia sen lisäksi, että leffassa äänet pitäisi olla kunnossa. Sopii siis hyvin päivän teemaan.

Actionia ja liikettä kuvassa riitti läpi koko elokuvan.

Hyvin pitkälle oikeilla jäljillä leffan kanssa olikin, hyvin mitäänsanomaton juoni, mutta äänet todellakin kohdillaan. On hienoa huomata, että panostukset huoneeseen ovat todellakin olleet sen arvoisia. Vuoden 2013 leffassa Idris Elban kalapuikot näyttivät todella kaameilta, eikä tämä muutenkaan ehkä herran paras roolisuoritus ollut. Tämä oli muutenkin ensimmäinen örkki-elokuva pitkään aikaan, ja varmasti taas hetki menee seuravaa. Nämä kaikki jotenkin vaan ovat aina niin samanlaisia, ja jopa äänetkin menevät sinällään yli, että kaksi ja puolituntia lähes yhtenevää kovaa huutoa alkaa jossain vaiheessa väsyttämään korvia.

Mutta kuten sanoin, äänet leffassa olivat todella hyvät ja Atmosta käytettiin leffan ääniraidassa varsin hyvin. Kuva sen sijaan oli todellista priimaa ja todella todella näyttävää 4k laatua. On mennyt jonkin aikaa kun olen viimeksi 4k laadulla katsellut jotain uudempaa materiaalia, ja tässä todella hienosti tuli taas esiin mikä on 4k-soittimen ja 4k materiaalin levyn etu. Laadukas käytetty 4k-soitin ehdottomasti kesän parhaita hankintoja kaikin puolin!

Pacific Rimissä käytiin parhaillaan päälle 105:ssä dB:ssä. Keskiarvo vain pienestä pätkästä, mutta korkea se joka tapauksessa oli koko leffan.

Nyt kuitenkin korvat tarvitsevat taas jotain hieman rauhallisempaa, katsotaan mitä sitä vielä tänään jaksaa tai ehtii katsomaan. Kiitos paljon kaikille mukana eläneille, toivottavasti olen voinut jakaa inspiraatiota omaan harrastukseen, tai saanut jonkun jopa perustamaan ensimmäisen oman kotiteatterin. Suosittelen lämpimästi, tämä on todella hauska ja antoisa harrastus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s