Black Hawk Down

Olen tässä viime päivien aikana katsonut Youtubesta usemmankin ”vuoden 2019 parhaat 4K UHD-elokuvat”-listan ja lähes poikkeuksetta jokaisesta niistä on löytynyt elokuva Black Hawk Down. Luulin alunperin leffan olevan uusi, mutta kyseessä olikin Suomessa Isku Mogadishuun -nimellä kulkenut elokuva jo vuodelta 2002. Nyt elokuvaa on siis restoroitu 4K formaattiin, ja etenkin elokuvan Atmos ääniä on vuolaasti näillä videoilla kehuttu. Itselläni tuo elokuva on ollut Amazonin ostoskorissa jo pidemmän aikaa, mutta tilaa painiketta en ole painanut. Ajattelin myös olla tilaamatta.

Löysin kyseisen elokuvan nimittäin Itunesista, 4K ja Atmos versiona tietysti, muuten sitä en olisi edes hankkinut. Hintaa oli ostaessa sama 3,99 kuin vuokrauksesta, joten päätin ostaa elokuvan itselleni. Kuten totesin elokuva on erittäin vanha, ja sen vuoksi en ole aivan varma olenko sitä joskus nähnyt. Jotenkin sellainen kuva kuitenkin jäi, että ehkä, mutta mitään siitä en varsinaisesti muistanut. Voi siis olla, että muistot liittyvät enemmänkin trailereihin ja muuhun vastaavaan.

Sitten ehkä siihen hieman surullisempaan osaan, en nimittäin oikein tykännyt leffasta tai sen äänistä. Olin itse asiassa aika pettynyt siihen hehkutukseen suhteutettuna mitä olen tästä elokuvasta kuullut. Joo kyllähän tässä elokuvassa surround ja takakanavia käytetään paljon ja varmasti hyvin, mutta eihän niissä liiku oikein mitään muuta kuin luoteja ja helikoptereita. En ollut oikein vakuuttunut. Lisäksi yleisilme äänissä oli jotenkin hieman vaisu, en oikein tiedä mistä se johtui, mutta ääniraita ei vaan ollut niin hyvä kuin menossa muussa elokuvassa. En tiedä mitä elokuvan restorointi äänen osalta käytännössä tarkoittaa, mutta jotain tähän raitaan on uuttakin tehty, sillä vuonna 2002 Atmoksesta ei ollut vielä tietoakaan. Siitäkin huolimatta fiilis jäi hieman pettyneeksi.

Kuvan osalta elokuva oli ihan ok, ei tosin millään uusien elokuvien luokkaa. Elokuva oli yleissävyltään erittäin tumma, joka tietysti tarkoittaa aina kuvalle haasteita. En tiedä mitä UHD-levy sitten olisi tuonut tähän lisää, tuskin paljon. Joka tapauksessa tuo levy jää nyt kyllä tilaamatta. Ihan yleisestikin ottaen nuo restoroidut UHD-Levyt on tähän mennessä olleet vähän pettymyksiä, tähän leffaan sentään oli Atmos äänet tuotu lisäksi.

Ikävintä kuitenkin oli se, että en tykännyt itse elokuvasta lainkaan. On sotaelokuvia ja sitten on sotaelokuvia. Tämä elokuva oli minun makuuni liikaa toimintaa. Ei mahda mitään, mutta minun mielenkiintoni vaan loppuu jossain vaiheessa kun kaksi ja puolituntia vaan ammutaan silmittömästi ja päättömästi joka suuntaan. Jep. moni joka leffasta tykkää löytää siitä varmasti paljon juonta, taktiikoita ja muuta, mutta itse olisin toivonut vähemmän ampumista ja sotimista, enemmän taktista, ihmissuhteita ja sotaa sitten vaikka enemmänkin taustamusiikin takaa. Elokuvassa olisi voinut olla lisänä esimerkiksi tilanne huoneeta kotirintamalta tai jotain muuta vastaavaa. Ei vaan ollut minun leffani, vaikka monesta sota-elokuvastakin tykkään.

Toki sitten elokuvaan liittyy paljon muutakin, se on tositarinoihin perustuva ja varmasti pitää sisällään monta tärkeää asiaa, jotka ovat mahdollisesti vaikuttaneet jollain tavalla tulevaisuuteen, eli osittain siis nykyisyyteen. Se mitä elokuva saa paljon miettimään on näiden monien sotien syyt ja merkitykset. Onko tosiaan niin, että näissä pienissä kylissä ihmiset tappavat toisiaan (sisällissodat) jonkin todellisen syyn tai aatteen vuoksi, vai onko tästä tullut monelle jo niin kroonista sotaa, että siitä on vaan tullut elämäntapa ilman sen suurempaa tavoitetta. Uskovatko ihmiset enää mihinkään parempaan vai tappavatko he vain pysyäkseen itse elossa? Tähän mielestäni elokuvassa viitattiin, ja se herätti paljon ajatuksia. Onko esimerkiksi USA maailman poliisina aina oikeutettu näitä setvimään ja onko siitä ylipäätään mitään hyötyä? Voidaanko kaikkia maailma sotia koskaan lopettaa vaikka ne olisivatkin ulkopuolisen silmin kuinka turhia? Paljon turhia kysymyksiä, sillä niin kauan kuin on ihmisiä, on sotia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s