Start Wars ja Biorex Prime Porvoo

Ensimmäiseksi myönnettäköön, että tämä asia tuli minulle täysin puskista enkä ollut lainkaan tietoinen, että Porvoon Biorexiin olisi tulossa joulukuussa Atmos sali. Tiedä sitten mistä tuo johtuu, mutta varmasti osasyy asiaan on ollut juuri se, että tuota Atmosta kyseisestä teatterista ei ole aikaisemmin löytynyt. En edes muista koska olisin viimeksi ollut leffassa, joka ei olisi ollut Atmos tai Imax salissa, joten Porvoossa ei ole tullut leffassa käytyä aikoihin. Tästä uudesta Prime-salista sainkin tiedon paikallisesta lehdestä, ja pitihän se sitten käydä heti testaamassa.

Kuva ei anna salin ulkonäölle kunniaa, mutta Porvoon Biorex Prime oli todella tyylikäs ulkonäöltään

Yleensä kun tällainen sali avautuu, niin silloin myös materiaalina on jotain, mikä tuon salin parhaita ominaisuuksia tuo esiin. Niin siis nytkin, ja tällä kertaa siis tuona leffana Star Wars – The Rice of Skywalker. Leffa itsessään ei paljon tunteita itsessäni herätä, monelle muulle tunne varmasti on hyvinkin erilainen. Joka tapauksessa varmaa tämän päivän leffassa oli, että jos sali on kunnossa, niin se näkyy ja kuuluu.

Saliin astuessa fiilis oli varsin positiivinen. Porvoon Biorexin uusi Prime sali on ehdottomasti tyylikkäimpiä saleja mitä olen Suomessa nähnyt, jos ei sitten jopa tyylikkäin. Tuolit ovat ehkä jopa hieman poikkeuksellisesti kankaiset, yleensähän jokaisessa premium-tason salissa tuntuu olevan nahkaiset istuimet. Tykkäsin kovasti siitä, että tuolit olivat kankaiset sillä yksi iso ongelma nahkaisten istuimien kanssa on ollut niiden häiritsevä natina, sitä ei tässä salissa ollut. Yhtenä perusteluna tuolien valintaan lehdessä kerrottiin myös vaikutus ääneen, siitä en kuitenkaan osaa sen tarkemmin sanoa. Valitettavasti muuten tuolit eivät aivan premium-tasoa täyttäneet, ainakaan minulle. Salin tuolien määrää oli remontin yhteydessä vähennetty, mutta valitettavasti tuokaan muutos ei jalkatilaa ollut teatterissa lisännyt. Minulle pitkänä katsojana jalkatilaa ei ollut, hyvän asennon löytäminen oli todella vaikeaa siitäkin huolimatta, että olin valinnut paikkani niin, että kummallakin puolella oli tyhjä penkki. Tuoleissa ei myöskään mikään liikkunut, joka nykyään on arkipäivää jo aika monessa salissa. Sanottakoon tähän loppuun tuoleista vielä sen verran, että saliin menessä aika moni ihmetteli istuuko nyt oikealla paikalla, sen verran epäselvästi tuolien numeroinnit oli laitettu.

Tuolien määrän sinällään ymmärtää, sillä Porvoossa on käytössä ainoastaan neljä salia, joten aivan premiun-tason teatteria ei ehkä ole järkevää rakentaa 50 tuolille. Ylipäätään tämä sali taitaa olla pienimpiä Atmos-Saleja mitä Suomesta edes löytyy, tai ainakin ehdottomasti pienin missä itse olen ollut. Olisiko sitten siitä tai jostain muusta johtuen, mutta vastaavasti sitten äänenlaatu oli ehdottomasti parasta mitä olen koskaan leffassa kuullut. Äänet eivät olleet ehkä aivan yhtä kovalla kuin normaalisti (Atmos demossa sain vain noin 103 db), mutta basson syvyys oli jotain todella erillaista kun mihin on tottunut. Tässä salissa jyrinä todellakin tuntui tuoleissa, niin demossa kuin itse leffankin aikana. Pienempään saliin on varmasti hieman helpompaa saada kunnon painetta, sillä isoissa Scape-saleissa basso kyllä tuntuu, mutta jää hieman etäiseksi, eikä tule aivan näin hyvin iholle.

Toinen hyvin merkittävä asia salissa oli surroundien ja Atmosten toimivuus. Esimerkiksi Geminimania katsoessa surroundit jäivät todella etäisiksi, eikä juurikaan erottelevaisuutta kuullut. Tässä salissa surroundit erottelivat äänen todella upeasti, ja äänen todellakin kuuli liikkuvan salissa niin kuin kuuluu. Myös Atmos-demo ”Amaze” oli todella vaikuttava etenkin surroundien osalta, mutta ei silti millään voita omaa suosikkiani ”umfold demoa”, joka olisi varmasti aivan jäätävän hyvä tässä salissa. Oma istumapaikka oli tänään aika salin vasemmassa reunassa, joka valitettavasti jonkun verran painotti vasemman puolen ääniä ja oikea puoli jäi hieman ontoksi. Tämä sali on kuitenkin jonain päivänä pakko päästä testaamaan myös keskeltä salia, niin loistavalta se kuulosti jo nyt.

Yksi asia joka jäi vielä erityisesti mietityttämään oli Atmos kaiuttimien suuntaus kohti salin keskustaa. Itse istuin vasemmanpuoleisen Atmos-rivin alla, joten jokainen ”päälläni” ollut Atmos kaiutin oli suunnattu minusta poispäin. En väitä, että Atmos äänissä oli varsinaisesti mitää vikaa, mutta jotenkin aavistuksen tuntui, että äänet eivät olleet täysin optimaalisesti minun paikkaani silmälläpitäen suunnattu, ja surroundit ottivat hieman valtaa Atmoksilta useissa kohdissa. Tämäkin asia selviää vain testaamalla paikkaa keskemmällä salia. Mielenkiintoinen yksityiskohta joka tapauksessa.

Kaikki Atmos kaiuttimet oli suunnattu salin keskelle

Kuvasta ei ole hirveästi mitään erityistä sanottavaa, nämä uusien salien tykit ovat kaikki niin laadukkaita, että eipä niistä isoa eroa saa vaikka yrittäisi. Kuva oli iso ja erittäin laadukas niin kuin tietysti pitääkin. Muutamassa kohdassa kuvanlaatu oli niin hyvää, että kuva näytti lähes 3D-kuvalta.

Kuvanlaatu oli juuri sitä mitä piti, loistava!

Leffana Star Wars oli juuri sitä mitä olettaa sopi, eli laadukasta tehoste-ilotulitusta, joka ei millään tavalla kuulu omiin suosikkeihini. Joonas Suotamo tekee upeaa työtä Shewbaccan roolissa, vaikka sinällään rooli ei niin merkittävä olekaan, etenkin kun miestä ei varsinaisesti kuvassa tietenkään näy ollenkaan. Aivan upea asia kuitenkin vanhalle pelikaverille. Leffaan on aivan varmasti satsattu todella paljon, mutta itse leffa varmasti uppoaa paljon paremmin niille, jotka ovat saagaa alusta lähtien seuranneet. Vaikea esimerkiksi kuvitella, että 18-vuotias nuori, joka menee leffaan katsomaan saagaa ensimmäisen kerran, saisi elokuvasta juonellisesti ihan hirveästi irti. Voin tosin hyvinkin olla väärässä, tosifaneja sarjalla kuitenkin on varmasti järjetön määrä, ja heille tämä varmasti on ensisijaisesti suunnattu.

Summa summarum, Biorex Prime Porvoo oli todella upea kokemus, ja seuraavan kerran kun elokuvissa pyörii elokuva, jonka haluan nähdä, ei sitä todellakaan tarvitse mennä enää Helsinkiin katsomaan. Päin vastoin sanoisin, että jokaisen todellisen leffafanin Helsingistä kannattaisi ehdottomasti suunnata testaamaan uutta Prime salia Porvooseen. Sali on todella upeassa kunnossa etenkin äänien puolesta, ja leffan katsominen oli todellinen nautinto isolla ännällä. Äänet eivät olleet liian kovalla, mutta silloinhan leffa on parhaimmillaan kun äänistä nauttii, eikä korviin satu. Kaiken tämän lisäksi, lipunhinta 14 euroa Atmos-salista ei ollut lainkaan paha hinta. Onnea Porvoolaiset!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s