Fast&Furious 8 ja ensi kosketus Arcam AV860

Eilisellä leffateatterireissulla tuli sitten vierailua myös Audiokaupalla, tai ehkä paremminkin pitäisi sanoa heidän varastollaan. Kävin nimittäin noutamassa koekäyttöön Arcamin käytetyn AV860 prosessorin. Tähän asti käytössä on aina ollut vain AVR tyypin laitteita, mutta nyt päästään huoneessa testaamaan hieman laadukkaampaa kotiteatterin sydäntä. Arcam AV860 on 7.1.4 tyypin prosessori, mutta koska minulla on huoneessa valmiina vain seitsemälle kanavalle vahvistimia, niin näillä lähdetään liikkeelle. Prosessori tukee Dolby Atmosta, DTS:X:ää ja uutena formaattina Imax Enhanced formaattia. Tätä formaattia en ole koskaan vielä päässyt testaamaan, ja toisaalta, jos Arcam jää huoneeseen pidemmäksi aikaa, tarkoittaa se sitä, että Auro 3D:stä joudun tällöin luopumaan.

Tuo Auro 3D on nyt joka tapauksessa jo jäänyt taka-alalle, sillä kaikki siihen omistamani materiaali on jo katsottu ja toisaalta tuon käyttäminen optimitasolla yhdessä Atmoksen kanssa ei onnistunut kuten olisin halunnut. Tuonkin aikaansaaminen siis olisi vaatinut vahvistimen vaihtoa. Olen kuitenkin tuota Auro 3D:tä paljon miettinyt, ja miettinyt onko sillä sitten oikeasti merkitystä (tulevaisuutta) vai ei. Toki edelleen hieman ihmetyttää, että miksi kaikki uudet laitteet sitä tukevat, jos sille ei tulevaisuudessa ole lisää materiaalia kuitenkaan tulossa.

Arcam tuli sitten aamulla otettua paketista ja laitettua laitehyllyyn Denonin tilalle. Laitteen mukana ei tullut lainkaan kaukosäädintä (normaalisti kuuluu toki), joten ensimmäisenä laite piti yhdistää Harmonyn kanssa. Tässä sitten ei mennytkään montaa sekuntia ja laite hallinnassa. Harmony ei varsinaisesti korvaa laitteen kaukosäädintä, mutta kun laite on asetettu, kaikki oleellinen hoituu loistavasti ilman ongelmia. Arcamin tapauksessa kaikki oleellinen säätö muutenkin tehdään tietokoneella, joten sinällään mitään harmia tästä ei pitäisi syntyä. Saa nähdä tuleeko kaukosäädintä jossain vaiheessa ikävä.

Ensimmäiseksi testiksi laitoin vain kaikki oleelliset johdot kiinni ja laite tulille. Totesin jo heti alkuun, että jokin ei nyt vain ihan kohdillaan ole. Kuuntelin muutamia demoja, mm. Hans Zimmeriä ja totesin, että kivalta kuuluu, mutta ei varmasti ihan siltä miltä pitäisi. Ei muuta kuin Harmonyllä valikot auki ja katsomaan mitä sieltä löytyy. Valikot ei varmasti ole aivan yhtä helppokäyttöiset kuin Denonissa, mutta toisaalta, hyvin yksinkertaiset. Takakaiuttimet pois päältä, etäisyydet ihan väärin, Atmokset pois päältä jne. Eli luonnollisesti laite pitää ensin säätää huoneeseen sopivaksi, ja vasta sen jälkeen voi alkaa tekemään parempia johtopäätöksiä.

Yksi aivan ehdottomasti suurimpia syitä tätä laitetta nyt testata ja harkita on ehdottomasti Dirac Live huoneen korjaus. En ole oikein vieläkään varma mitä mieltä olen Audysseystä, mutta joka tapauksessa Dirac Liven pitäisi viedä Audusseytä kuin sitä kuuluisaa litran mittaa. En malta mitenkään odottaa, että pääsen Diracin kimppuun, mutta sitä ennen laitetta kuitenkin oli pakko päästä hieman testaamaan. Fast & Furious 8 oli vielä tällä kierroksella katsomatta, mutta jotakuinkin mielessä miltä se on aikaisemmin kuulostanut, joten päätin laittaa sen pyörimään. Hobbs & Shaw:han on aivan kulman takana, joten miksikäs ei.

Laitteen säädöt siis aivan puuta heinää, mutta muutamia ajatuksia ensimmäisestä kokemuksesta. Ensimmäinen mikä todella kuulosti huonolta oli subbarit. Subbarien äänentasoa piti Arcamista vääntää peräti -10db alemmaksi, jotta ääni kuulosti edes jotenkin luonnolliselta. Ääniraidasta todellakin huomasi, että kaikki säädöt eivät nyt ihan täsmää. Muutamia mielenkiintoisia havaintoja kuitenkin pystyi jo tässä vaiheessa tekemään. Muutamissa kohdissa äänet kohdistuvat todella eri lailla kuin Denonissa. Äänet pystyy etuseinässä erottelemaan paljon paremmin. Atmokset ja surroundit ovat tällä hetkellä todella hiljaisella, mutta muutamassa kohdassa kului jotain todella erikoista, ja nyt ääni todellakin liikkui tilassa. En malta mitenkään odottaa, että pääsen seuraavaksi leikkimään Diracin kanssa. Tehoakin löytyy kuin pienestä kylästä, voluumit olivat ainoastaan 60db ja siitä huolimatta käytiin välillä jo 107db:ssä.

Leffasta en nyt ala sen enempää kertomaan, mutta kyllähän tämä kahdeksaskin jakso on jäätävän hyvä leffa. Näyttelijäkaarti edelleen huippuluokkaa ja hidastumisen merkkejä ei ole näkyvissä. Kuvanlaatu ei millään yllä seiskan tasolle, mutta tuonhan toki katsoinkin viimeksi UHD laadulla, tämä oli vain tavallinen blueray. On myös mielenkiintoista nähdä miten Arcam toimii UHD kuvalla, mutta sen aika on hieman myöhemmin. Kuva joka tapauksessa tuli ruudulle asti, joten voidaan sanoa, että 4k ainakin toimii. Seuraavaksi sitten Diracin kimppuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s