The Titan

Ou nou, tänään se sitten tapahtui, eli leffahuoneen päivitys Auro-3D aikaan. Aamulla posti toi vihdoin jo perjantaiksi odotetun paketin, ja siellä kaksi 6×9 4-tie autokaiutinta ja kaksi valmista boxia niille. Näistä oli tarkoitus tehdä erittäin halvalla hyvät front height kaiuttimet. Autokaiuttimet yleensäkin ovat ihan kelpo tavaraa, ja luottamus tähänkin projektiin on kova. Ymmärrän hyvin, että näitä ei varmasti kannata hifi-kaiuttimiksi kutsua, mutta tarkoitus onkin nimenomaan testata, mitä uutta Auro-3D formaattina tarkoittaa ja onko näihin effektikaiuttimiin ylipäätään tarvetta sijoitta. Päätin vielä vaihtaa sisällä valmiina olleet johdot hieman paksumpiin, elementit kiinni ja kiinnitys skriinin taakse. Hyvä juttuhan näissä on ettei kukaan edes näe niitä.

Kiinnitys onnistui varsin helposti, mutta sitten se show vasta alkoikin..Eli miten asettaa Denon toimitaan järkevimmin kaikilla kolmella formaatilla eli DTS:X, Atmos ja nyt vielä Auro 3D. Yleisesti ottaen tilannehan on se, että DTX:S toimii jokaisella kaiutin yhdistelmällä, mutta sekä Atmos, että Auro 3D tarvitsisivat optimitilanteessa omansa. Atmos sinällään kai toimii ihan hyvin Auro 3D setupilla, mutta ongelmana siinä on taas se, että minulla on huoneessa jo valmiiksi neljä kattoon upotettua Atmos kaiutinta. Vanha layout siis oli 7.2.4. Kolme edessä, kaksi surroundia, kaksi taka surroundia, ja neljä Atmos kaiutinta katossa. Nyt sitten kaiuttimia on näiden lisäksi vielä edessä ylhäällä (pääkaiuttimien päällä skriinin takana) kaksi.

No ei muuta kuin annetaan Denon tehdä ehdotuksia. Denonin asetuksia hetken selailtua ja mietittyäni asiaa päädyin seuraavanlaiseen ratkaisuun. Auro 3D toimii viidellä etukaiuttimella, kahdella surround sivu kaiuttimella, kahdella taka atmos kaiuttimella (Surround height), joiden lisäksi yhdistin kaksi Atmos etukaiutinta yhdeksi ja näistä sain vielä lisäksi loistavan Voice of God kanavan. Ennen minulla oli kaksi kanavainen päätevahvistin ohjaamassa kahta taka-atmosta, mutta nyt se siis ohjaa kahta etukanavaa, jotka toistavat samaa ääntä. Äänen ulostulo onnistuu Auro-päivityksen jälkeen Subwoofer 2 preout ulostulosta, joka siis mahdollistaa Auro 9.1 sijasta Auro 10.1 kanavaisen toiston. Atmos toisto vastaavasti tapahtuu jatkossa kolmen etukaiuttimen, kahden sivu surroundin, kahden taka surroundin, kahden taka-atmoksen sekä kahden etu-atmoksen sijasta nyt kahdella Front Hight kaiuttimella. Vähän homma kyllä jätti mietityttämään etenkin tuon Atmoksen osalta, mutta näillä mennään ja katsotaan miltä homma vaikuttaa. Pikaisten Atmos-Demo testien jälkeen kuitenkin varsin positiivisin mielin. Nämä pienet autokaiuttimet hoitavat oman ruutunsa loistavasti, ja kun vielä Audyssey halusi laittaa jakotaajuuden niinkin ylös kuin 120hz, niin loput äänet näistä varmasti löytää hyvin ulos. Alempiin ääniin onkin sitten sitä varten SVS:ät

Valitettavasti mitään aitoa Auro-3D materiaali hyllystä ei vielä löydy, matkalla tosin Ebaystä kuitenkin jo on. Loppuviikosta päästään sitten testaamaan mitä Auro 3D, todella tarkoittaa. No tämä nyt oli muutenkin tiedossa, eli toistaiseksi sitä materiaalia ei muutenkaan paljon ole, mutta sen vuoksi tätä ei edes tehty. Oleellinen syy Auro-3D päätökseen oli se, että niin monien mielestä Auro Upmixer voittaa Neural:X:n mennen tullen. Tätä Auro 3D layouttia ja asetuksia on siis tarkoitus käyttää jokaisessa elokuvassa, jossa valmiina ei ole Dolby Atmosta. Hukkaan tämä siis ei mene tapahtuu sitten mitä vaan.

Ensimmäinen hyvä testi oli heti elokuvan The Titan kanssa. Netflixissä törmäsin kyseiseen leffaan ensimmäisen kerran ja se pitikin sitten heti katsoa. Auro 3D asetuksista päälle ja leffa käyntiin. Alkuun fiilis oli erittäin hyvä, ja muutaman kerron kävin ihan kaiuttimen vieressä kuuntelemassa mitä sieltä front heighteista sitten oikein kuuluu. Luulin niitä joten pelkiksi tehostekaiuttimiksi, joista silloin tällöin tulisi joku erottuva ääni, aivan kuten Atmos kaiuttimet usein tekevät. No eipä tullut ainakaan tässä leffassa, vaan kaiuttimet laajensivat etukentän ääntä ja pitivät jatkuvasti yllä tausta-ääniä, tunnelma-ääniä jne. Täytyy sanoa, että ensi tuntuma todella iloinen yllätys. Vaihtelin myös leffan aikana muutaman kerran Neural:X:n ja Auro 3D välillä ja pienellä otannalla Auro 3D kyllä tekee hyvän vaikutelman. Kokonaisäänikenttä on pehmeämpi, kokonaisempi ja täyteliäs. Neural:X puolestaan hieman enemmän ”hiljaisia kohtia” kaiuttimien välillä ja aavistuksen pistävämpää ääntä. Ei ihan niin ”immersive” tai ainakin siltä yhden leffan perusteella tuntui. Oli sitten kyseessä fiilis, että ”tämän pitäisi olla parempi” tai sitten todellinen kokemus, hyvä fiilis joka tapauksessa jäi.

Kaiken lisäksi leffakin oli erittäin hyvä. Hieman vastaavanlaisia ihmiskokeita ja monstereita on kohdattu usein ennenkin, mutta tällä kertaa leffa oli jotenkin aavistuksen inhimillisempi ja humaanimpi. Oli samoja idiootteja, jotka leikkivät ihmisten todellisilla hengillä, mutta kokeisiin tällä kertaa osallistujat olivat siellä vapaaehtoisesti, luulleen tosin olevansa mukana hieman erilaisessa projektissa. Elokuva soljui loistavasti eteenpäin ja juoni oli erittäin sujuva. Tykkäsin myös todella paljon koko leffan castingistä, ihmiset olivat jotenkin todella luontevia rooleihinsa. Tämä leffa kannattaa etsiä käsiinsä, jos tykkää hyvästä, tavallaan hieman tieteeseen viittaavasta genrestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s