El Camino

Pitkä viikko takana ja vihdoin hieman lomaa edessä. Pitkä ja kiireinen viikko ja muutamaan päivään ei ole yhtään leffaa ehtinyt katsomaan. Se ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, etteikö olisi ehtinyt viettää aikaa leffahuoneessa. Tällä kertaa itse asiassa päin vastoin, leffahuoneessa on tullut vietettyä aikaa paljon. Olen tässä. blogissakin miettinyt Auro 3d asiaa jo useampaan otteeseen. Olen aika paljon viettänyt aikaa sitä miettiessä ja selvitellessä. Muutama asia joka selvitellessä on tullut esille. Auro 3D ei ole jenkeissä kovinkaan suuri juttu, mutta vastaavasti jenkit puhuvat paljon siitä, että euroopassa tilanne on toinen. Itse en ole vielä törmännyt yhteenkään Auro 3d levyyn, enkä tiedä onko minulla mahdollisuutta niitä raitoja mistään myöskään streamata. Auro 3D on ääniformaattikisassa jäänyt pahasti Dolby Atmosin varjoon, mutta jotkut kuitenkin edelleen kovasti uskovat sen nousuun.

Auro 3d:ssä minua ei kuitenkaan kiinnosta eniten sen materiaalin saatavuus, vaan enemmänkin se, että monet ovat sitä mieltä että Auromatic Upmix olisi loistava. Tällä siis tarkoitetaan Neural:X tyyppistä ratkaisua, jossa tavallisesta 5.1 äänestä miksataan 3D äänimaailma kaikki kaiuttimiin. Auro 3D:ssä on kuitenkin Dolby Atmokseen ja DTS:X:ään verrattuna sellainen ongelma, että toimiakseen kunnolla se vaatii oman kaiutinasemoinnin. Isoin ero Atmokseen on se, että siinä missä Atmos käyttää katossa olevia kaiuttimia, Auro 3D käyttää Front High ja surround High kaiuttimia.

Jotta oman huoneeni saisi Auro 3D käyttöön siis tarvittaisiin käytännössä muutama asia. Auro 3D ohjelmistopäivitys vahvistimeen ja pari uutta kaiutinta. Front High kaiuttimia minulla ei ole, mutta Denonin saa asetettua Auro 3D käyttöön lisäämällä Front High kaiuttimet ja käyttämällä Surround back kaiuttimia Surround High kaiuttimina. Isosta investoinnista ei siis ole kyse, mutta onko niistä hyötyä?

Lopputulos toiselta puolelta

No, joka tapauksessa ajatus Auro 3D:stä sai ajatuksen juoksemaan myös muuten. Koko immersive audio jutussa isoin asia on luoda niin uskottava äänimaailma ympärille kuin mahdollista. Tähän liittyen muutama asia on jo pitkään mietityttänyt. Huoneeni ei ole kovinkaan iso, tuolit ovat kohtuullisen korkeat ja katto matalalla johtuen Atmos kaiuttimien vaatimuksista. Siitä huolimatta surround kaiuttimeni ovat olleen aina lähellä katon rajaa, joka on saanut usein miettimään, että onkohan äänimaailma paras mahdollinen, jos Atmos ja Surround kaiuttimet ovat lähes samassa tasossa ja todella lähekkäin. Tämä on osittain ollut pakon sanelemaa, osaltaan oletus siitä, että näin sen pitää olla, koska leffateatterissakin on. Toisaalla puhutaan, että surround kaiuttiminen pitäisi olla korvien korkeudella, toisaalla hieman sen yläpuolella. Auro 3D:ssä ne ovat kuitenkin huomattavasti alempana, ja se on iso osa koko Auroa.

Kuvassa näkyy kaiuttimen vanha ja uusi sijainti sekä syy miksi kaiutinta ei saa suoraan sivulle.

Päätin siis vihdoin ottaa surround kaiuttimeni seinältä alas ja testata miltä ne kuulostavat hieman alempana. Mainitsin aiemmin pakon sanelemista asioista, eli surround kaiuttimia ei saa suoraan sivulle johtuen laite räkistä, joten päätin asentaa ne karvan verran eteen, siististi kankaan taakse. Samalla kaiuttimien sijainti siirtyi 20 senttiä taaksepäin, joka toivottavasti tuo hieman lisää ”ilmaan” huoneeseen. Ratkaisu oli ehdottomasti oikea, jo testatessa ne kuulostivat todella hyvältä, ja sijainti aavistuksen edessä ei haittaa yhtään, etenkin kun edelleen on vielä käytössä myös taka surround kaiuttimet. Eron huomaa heti, äänimaailma tuntuu paljon avarammalta ja nyt myös Atmos kaiuttimien arvo nousee huimasti, nyt ne selkeästi erottaa surround kaiuttimista.

Lopputulos toiselta sivulta, kangas vain puuttuu.

Kokeilut eivät kuitenkaan jääneet täysin tähän vaan aloin samalla miettimään etuosastoa. Tämäkin ajatus lähti Auro 3D ideasta. Klipsch 280f kaiuttimet ovat todella korkeat ja skriinin taakse asetettuna torvet ovat lähes katon rajassa. Huone on ollut aina aavistuksen ”tunkkainen” ja tässäkin olen miettinyt sitä, että torvien pitäisi olla korvien tasolla, nyt ne ovat olleen liian korkealla. Jos aion laittaa Front Hight kaiuttimet, mitä niistä hyödyn jos Klipschit ovat jo katon rajassa. No hieman mielikuvitusta käyttöön ja homma ratkaistu. Klipscheissä on driverit asetettu niin, että driverit ovat kaikki aika ylhäällä. Mitä siis jos käännettäisi kaiuttimet ylös-alaisin, jolloin driverit olisivat korvan korkeudella skriinin alaosassa yläosan sijaan? Silloin jäisi myös akustisesti tilaa Front Height kaiuttimille. Arvaatkaa löytyikö netistä paljon asiaa aiheesta? No jos ei koita, ei voi tietää, ei kai sille ainakaan teknisesti ole mitään estettä.

Kuva ei ole väärinpäin vaan Klipschit upside down.

Paljon töitä, kaikki kalibroinnit uusiksi, mutta lopulta valmista. Pakko päästä heti testaamaan. Netflixiin oli tullut uusi elokuva El Camino, joka sattui vielä iloiseksi yllätykseksi olemaan Atmos raidalla. Elokuva osoittautui muutenkin loistavaksi. Tykkäsin itseasiassa leffasta todella paljon. Leffa alkoi jotakuinkin niin, että en tiennyt yhtään mistä oli kyse. Leffa avasi salaisuuden verhoa kohtaus kerrallaan ja todellakin naulasi ruudun ääreen. Elokuva oli mielenkiintoinen, loistava juoni, loistavaa näyttelijätyötä ja upeaa kuvaa ja ääntä.

Uudet asetukset äänissä todellakin pääsivät heti oikeuksiinsa. Huone muuttui kerta heitolla avarammaksi ja kaiuttimet erottuvat aivan erilailla. Tai sanotaan näin, että sivukaiuttimia ei enää huomaa, ne luovat tunnelma aivan eri tavalla, mutta antavat paljon tilaa Atmos kaiuttimille, joita kaiken lisäksi elokuvassa oli käytetty poikkeuksellisen hyvin. Aika tosin vasta näyttää oliko loistava Atmos ääniraita elokuvan hyvyyttä, vai nostaako uudet asetukset jokaisen Atmos leffan uudelle tasolle. Surround ja Atmos kaiuttimien lisäksi etulinja todellakin heräsi nyt eloon. Tässä vaiheessa joka tapauksessa enemmän kuin tyytyväinen muutoksiin. Mielenkiintoinen viikonloppu ja tuleva viikko edessä. En malta odottaa, että pääsen kertomaan mitä olen ajatellut Front Height osastolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s