Hacksaw Ridge

Jälleen kerran on huuli pyöreänä todettava, että kyllä todellisuus vaan on niin usein tarua ihmeellisempää. Jotenkin tämä Hacksaw Ridge on päässyt itseltä menemään ohi, mutta nyt kyseinen leffa oli Itunesista pakko kaivaa esiin. Leffaa on keskusteluissa hehkutettu niin paljon, että odotukset olivat aika korkealla. Tällä kertaa ne eivät myöskään pettäneet. Loistava elokuva, mahtavat äänet ja kuva, erittäin hieno kokemus vaikka kyseessä ei ollut edes Atmos-leffa. Surround äänimaailmaa oli tässä leffassa käytetty paremmin kuin aikoihin ja lisäksi alapää leffassa toimi loistavasti.

Leffan aikana ja sen jälkeen tuli tehtyä myös pieniä kokeiluja äänien suhteen. Koitin ensinnäkin Audysseyn Flat/reference asetusta, josta en saanut irti mitään sen paremmin omilla korvilla kuin Rewillä. Testailin hieman myös mm. erilasia ”0ffset” asetuksia saamatta mitään sen kummempaa aikaiseksi. Testailuihin ei sinällään ollut mitään syytä, lähinnä vain uteliaisuudesta, äänet kuulostivat leffassa loistavilta.

Kun kerran testailun makuun pääsin niin samalla tuli testailua hieman ääniä myös itse pääkuuntelupaikan ulkopuolelta. Nyt selvisi selkeästi se, miksi subbarit pitäisi asettaa eri puolille huonetta. Vaste on yhdelle paikalle todella hyvä, mutta vastaavasti muualla huoneessa ei niinkään hyvä. Toisaalta tämä ei sinällään ole kovinkaan suuri ongelma, sillä huoneessa on vain kaksi paikkaa ja yleensä 99% leffoja katsotaan vain yhdellä paikalla. Mielenkiintoisia havaintoja kuitenkin..

Leffa itsessään oli loistava tarina uskomattomista suorituksista julman sodan keskellä. Tälläiset elokuvat saavat aina miettimään, että mitä järkeä näissä sodissa ylipäätään on, mutta vallan himo on edelleen nyky-yhteiskunnassakin niin valtava, että sodilta ei voi välttyä. Sota on julmaa ja ihmiskohtalot sen sisällä vielä karumpia. Ihmishenkiä kaatuu kuin viljaa sateella ja kukaan ei oikein tunnut tietävän edes miksi soditaan. Sotilaat ovat pieniä tinasotilaita johtajien pelilaudalla ja taistelua käydään uskoen johonkin suurempaan voimaan.

Hacksaw Ridgessä nämä ihmistä suuremmat voimat olivat vieläkin suurempia ja mahtavampia kuin yksi sota. Elokuva on hieno tarina uskalluksesta, arvoista ja halusta auttaa. Tarinaa on todella vaikea uskoa todeksi, mutta se tästä elokuvasta tekeekin niin upean. Elokuva sisältää myös paljon hyviä opetuksia eriarvoisuudesta, luottamuksesta, kunnioituksesta ja kiitoksesta. Jälleen kerran myös tykkäsin lopun todellista videopätkistä ja historian avaamisesta. Nämä pätkä ovat vain pieni osa elokuvaa, mutta ehdottomasti antavat elokuvalle viimeisen silauksen. Ehdoton suositus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s