Balloon – Pako Muurin Takaa

Tänään vihdoin koitti se kauan odotettu ilta, eli löytyi aikaa vierailla Ison Omenan Lounge Salissa, eli Genelec salissa. Elokuvana oli Saksalainen Balloon, joka hauskasti oli käännetty Pako Muurin Takaa. Jep, kuvaa hyvin leffan ideaa ja olisihan se ehkä suoraankin käännettynä ollut vähän outo. Elokuva vaikutti hyvältä valinnalta testata Genelec salia, vaikka elokuva ei nyt ehkä ihan paras mahdollinen äänien kannalta ollutkaan. Valitettavasti nyt on kuitenkin todettava, että sali oli todella suuri pettymys.

Ensi vaikutelma salista oli loistava. Todella huima määrä jalkatilaa, muutenkin väljät ja upeat istuimet. Istuimista löytyi myös sähköinen istuimensäätö, jonka näin nyt ensimmäistä kertaa kaupallisessa elokuvateatterissa. Istuimet olivat alkuun todella mukavat istua, mutta totuus paljastui leffan myötä. Pitkälle ihmiselle kaksi tuntia näissä tuoleissa ei ollut paras mahdollinen kokemus, vaikkakin tuolit olivat ihan hyvät. Mittasuhteet eivät reclinerin kanssa kuitenkaan täysin kohdanneet ja olisin toivonut, että myös selkänoja olisi kääntynyt hieman enemmän.

Sitten siihen miksi saliin menin, eli äänet. Olen nähnyt erilaisia kotiteatteridemoja Geneleciltä useamman ja olen ollut todella rakastunut Genelecien ääneen. Esim. viime syksyn Habitaressa Mareksoundin esittelemä kotiteatteri uusilla Sam kaiuttimilla oli aivan huikea kokemus. Nyt jo heti alussa Genelecin demo oli todella todella vaisu. Kun on tottunut Imaxin ja Isensen mahtipontisiin demoihin leffojen alussa, tämä Genelecin vastaava lähinnä huvitti. Se oli laimea ja jäätävän lyhyt. Sama valitettavasti jatkui läpi koko elokuvan. Mietin useaan kertaa elokuvan aikana, että onko elokuvan äänet jostain syystä käännetty normaalia pienemmälle, ja piti oikein käydä tätä henkilökunnalta leffan jälkeen kysymässä. Heidän mielestään äänet kuitenkin olivat normaalit, mutta lupasivat tarkistaa asiaa. He myös kertoivat, että vaikka ovat säätäneet Genelejä kovemmalle, niin äänen taso ei varsinaisesti ole salissa kasvanut. Onko järjestelmä siis kuitenkin saliin alimitoitettu? Mikä kaikki Genelecin dynaamisuus ja kirkkaus puuttui? Johtuiko se vain elokuvasta vai onko tosiaan näin? Miksi koko elokuvan ajan kuvittelin katsovani elokuvaa kotona hiljaisella äänellä muiden nukkuessa? Elokuvan aikana muutaman kerran esim. helikopteri lensi salin yli, mutta en saanut lainkaan sitä tunnelmaa mitä helikopteri yleensä elokuvissa antaa.

Yksi asia mikä myös haittasi paljon oli se, että kun istuin toisella rivillä, kaiuttimet olivat todella korkealla. Normaalistihan elokuvateatterissa etukaiuttimet on sijoitettuna skriinin taakse, nyt ne olivat kaikki suoraan skriinin yläpuolella. Omaan paikkaani nähden olisin kaivannut kaiuttimia vaikka ruudun alareunaan. Nyt oma kokemus oli, että äänet selkeästi tulivat ruudun yläreunasta, ei sieltä missä tapahtui. Tämä kaikki voi tosin olla lumetta, eli kuvittelen äänen tulevan jostain, koska tiedän sen sieltä tulevan. Joka tapauksessa äänimaailma tällä erää valtava pettymys, täytyy ehkä käydä toistekin vahvistamassa luulot oikeiksi tai vääriksi.

Leffa itsessään oli aika hyvä, jälleen kerran etenkin ajatuksesta, että se perustui tositapahtumiin. Tykkäsin näyttelijöistä ja elokuva oli siinä määrin todella kiinnostava, että aika meni todella nopeasti. Kelloa vilkaisin vain kerran ja silloinkin totesin että tämähän loppuu juuri. Loppuratkaisu oli jotenkin helppoa arvata, mutta sekään ei haitannut yhtään, ovathan onnelliset loput aina mukavia. Hieno elokuva kaiken kaikkiaan, suosittelen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s