Wheelman

Olen jo jonkin aikaa haaveillut hyvästä monikanavaisesta päätevahvistimesta, siitäkin huolimatta, että aika monesta suunnasta on tullut viestiä siitä, että sen merkitys huoneessani olisi todella marginaalinen. Nyt kuitenkin sellainen tuli yllättäen vastaan audiokauppa.fi sivustolla käytetyn Rotel RMB-1575 muodossa. Ajattelin koittaa kepillä jäätä ja kysyä kelpaisiko heille vaihdossa kesän ajan myynnissä olleet JBL4306:set, jotka minulla jäivät ylimääräisiksi. Sinällään aivan loistavat kajarit, mutta eivät kyllä aivan leffakäyttöön tarkoitetut. Tilalle siis tulivat Klipsch RP-280F, joihin olenkin ollut todella tyytyväinen. Keskustelu Audiokaupan kanssa kuitenkin meni myös siihen, että tuon vahvistimen hyöty setissäni voisi jäädä todella huomaamattomaksi. Rotel siis jäi hankkimatta, ja päätevahvistimen hankinta on nyt lopullisesti unohdettu.

Lopulta tässä kuitenkin kävi niin kuin siinä kuuluisassa keittiöremontissa, joka sitten yllättäen lähtikin käsistä. Kysäisin piruuttani löytyisikö sitten yhtään käytettyä SVS-subbaria hyllystä. Piti löytyä, mutta ei sitten ollutkaan enää yhtään jäljellä. Ajatuksenani siis on ihan vaan teoria tasolla se, että hankkisin joskus kahden Klipschin lisäksi vielä kolmannen, ehkä aavistuksen paremman. Ennen kaikkea suunnitelmissa on koko ajan ollut sellaisen tekeminen itse. Sain Audioikaupalta kuitenkin hyvän tarjouksen uudesta SVS-PB16 subbarissa, joka siis tunnetaan SVS:n lippulaivamallina, ja ehkä parhaana leffasubbarina mitä nyt vielä jotenkin järkevällä rahalla saa.

Oli kuitenkin päivänselvää, että rahat eivät tuhon yksinkertaisesti riitä. Audiokaupan myyjä oli kuitenkin sitä mieltä, että yksi SVS pesisi mennen tullen kaksi Klipschiä, joten mitä jos laitettaisiin nekin vaihtoon. Syvällisen harkinnan ja kohtuullisen välirahan jälkeen päätin tarttua täkyyn ja koittaa mihin suuntaan huone tästä menisi. Olen kuitenkin tässä kaiken aikaa tullut enemmän ja enemmän vakuuttuneeksi siitä, että jokainen leffahuone vaatii kaksi subbaria. Tämä seikka pelottaa tässä hankinnassa eniten, voiko yksi (loistava) korvata kaksi hyvää vai ollaanko taas kohta uusien hankintojen edessä. Loputon kierre, jonka viimeinen siirto oli JBL:ien myynti ja nyt hankinnat on hetkeksi tehty. Ainoa hankinta mitä voi vielä tulla on itse tehty subbari, mutta se tehdään sitten muista syistä ja silläkään ei ole minkäänlaista kiirettä.

SVS-PB16 on jättimäinen kooltaan ja etenkin paketin kanssa todella todella valtava. Lähdin kohti Audiokaupan Helsingin myymälää perheen pienellä Corsalla uskoen, että kyllä sen pitää kyytiin mahtua. Jo laatikon nähtyäni oli harvinaisen selvää, että ongelmia on edessä. Audiokaupan myymälä Helsingissä on todella hankalassa paikassa (vierailin nyt ensimmäistä kertaa) etenkin auton kanssa saapuessa ja isoja laatikoita siirrellessä. Omia parkkipaikkoja ei ole ja nytkin ainoa vaihtoehto oli auton pysäköiminen kadulle. Onneksi henkilökunta oli todella ystävällistä ja auttavaista. Vanhat laitteet nostettiin nopeasti autosta ulos ja sen jälkeen SVS tilalle. Käsittämätön yli 80 kiloa painava järkäle saatiin lopulta kolmeen pekkaan kyytiin, laatikko tosin jäi kadulle. Muutenkin Audiokaupan henkilökunta on ollut todella avuliasta, vastannut hyvin kaikkiin kysymyksiin ja ennen kaikkea viesteihin on vastattu nopeasti. Hyvää asiakaspalvelua kaikin puolin. Joten ei muuta kuin kotiin, subbari paikalleen ja testaamaan.

Ainoa järkevä sijoituspaikka näin valtavalle subbarille huoneessani on huoneen takaosassa. Laitoin subbarin paikalleen ja ajoin Audyssein uudelleen. Ja sitten se hienoin juttu, SVS appi on todella loistava kapistus ja säädöt saatiin kohdalleen hetkessä. Toki vain yksi subbari, mutta aikaa REW:in ja DSP:n kanssa meni todella marginaalinen aika verrattuna kahden Klipschin yhteensovittamiseen MiniDSP:n kanssa. Appia on uskomattoman helppoa ja nopeaa käyttää, muutokset tapahtuvat reaaliajassa ja ne oikeasti toimivat. Aivan mahtava ensifiilis apista. Tarkoitus nyt muutenkaan ei ollut viedä prosessia aivan millilleen maaliin, vaan saada vain säädöt sinne päin, jotta pääsisi testamaan. Tässä tulos.

Ei muuta kuin Atmos demo pyörimään. Ja sen jälkeen pettymys oli valtaisa. Joo SVS on varmasti loistava subbari, mutta tämä ei kuulosta hyvältä. Välittömästi tuli jotenkin tyhjä fiilis, huoneen etuosa on kuin ontto ja basso jää todella vaisuksi. Joo, bassoa on, mutta sen selkeästi tunnistaa tulevan takaa ja jättää skriinin tyhjäksi. Tuolini ovat massiiviset ja subbari siis jää niiden taakse. Tällä varmasti on jotain tekemistä asian kanssa. Päätän kuitenkin antaa SVS:lle mahdollisuuden ja kaivan Netflixistä jo jonkin aikaa odottaneen Dolby Atmos leffa Wheelmanin. Ja tähän väliin välikommentti, päivitin myös AppleTV:n softan (Beta), ja tällä kertaa Netflixin Atmos raita ei pätkäissyt kertaakaan. Johtuiko sitten tästä vai jostain muusta, mutta toivottavasti näin myös jatkossa.

Leffa oli hyvä. Tykkäsin todella paljon leffan juonesta ja näyttelijöistä. Leffa oli todella tiivistunnelmainen ja silmät pysyivät kuin naulattuina ruutuun koko elokuvan ajan. Leffa tosin oli kohtuu lyhyt, mutta ehkä juuri siksi juoni pysyi koko ajan mielenkiintoisena. Liian usein nykyään leffoja pitkitetään ihan turhaan ja jostain syystä leffan pitää aina kestää kaksi tuntia. Ääniraita oli ihan ok, etenkin tykkäsin parista kohdasta, jossa kamera istui auton takapenkillä ja ihmiset kiersivät auton ympärillä. Todella makeasti käytetty Atmosta hyväksi. Muutamat ajokohtaukset kuluttivat hyvin subbaria, mutta.. Edelleen jotain puuttuu. Bassot eivät tunnu olevan mukana elokuvassa ja skriini kuulostaa tyhjältä. Ääni ei tunnu, eikä osu syvälle. Jää todella tyhjä olo ja alkaa jo hieman harmittaa. Jossain vaiheessa lisään jo bassoa -4db, mutta siitäkin huolimatta, että ääni paranee, olen edelleen syvästi pettynyt. Rehellisesti sanottuna kaksi kappaletta Klipschejä kuulosti paljon paremmalta kuin tämä yksinäinen SVS. Se todella syvälle raapiva basso, jota SVS:ältä odotin loistaa poissaolollaan.

Kuvassa SVS-PB16 hyvin tummana skriinin vasemmassa alareunassa, siniset valot näkyy

No, mutta ei auta. Kuten sanoin jo aikaisemmin, SVS on massiivinen. Niin massiivinen, että sitä ei minun skriinin alle saa mahtumaan muokkaamatta etuseinää. Korkeus ei riitä, eikä kyllä syvyyskään. Toisaalta, SVS on niin iso. että näyttää hölmöltä myös skriinin edessä, on kuin olisi keskellä lattiaa. Pakko kuitenkin tähän asiaan on joku ratkaisu löytää, joten päätin hinata (kirjaimellisesti hinata, eli matto alle ja vetämään, ei liiku muuten) etuseinälle, ja testata mitä subbarin sijoittaminen etuseinälle tekisi äänille. En tosiaan saanut subbaria sinne minne sen haluan (jos sen eteen jätän), sillä en ala etuseinää rakentamaan uudelleen ihan vaan kokeeksi. Latoin subbarin keskelle skriiniä ja lähdin mittailemaan.. Ensin REW, sitten Audyssey, sitten REW jne. Mittaukset eivät näytä hyvältä vaikka mitä tekisi, itseasiassa todella huonolta kaikki alle 30hz, eli juuri se tärkein osa. Tulokset ovat niin huonoja, että en oikein edes jaksa vielä mennä SVS asetuksiin, sillä nekään eivät tuohon pysty. Seuraavaksi sitten subbarin siirtelyyn, ensin pikkuhiljaa sivulle, ei parannusta. Takaisin keskelle ja siitä kohti toista reunaa ja hups, käyrät alkavat parantua huomattavasti. Tuon subbarin aivan vasempaan seinään kiinni ja siinä vaiheessa käyrä alkaa jo näyttää hyvältä. Päätän ajaa Audysseyn ja katsoa mitä tapahtuu. Audyssey saa käyrän todella lähelle, ja vain kahta PEG:iä säätämällä saan käyrän jo kuunneltavaa tilaan. Tämä siis vielä nopeasti tehtynä, joten varaakin vielä on. Tässä käyrä millä lähdin testailemaan Atmos levyn kanssa.

Käyrä ei paljon itseasiassa kuuntelupaikalla edes eroa siitä mitä se oli takana, mutta WOW. Game of Thrones demo on kuin toisesta maailmasta. Nyt basso puree todella syvälle ja paita heiluu. Tunnen kuinka äänenpaine puskee huoneeseen ja vie äänen syvälle. Nyt tämä alkaa kuulostaa siltä kuin parhaimmillaan elokuvissa ja ennen kaikkea siltä, mikä oli oletusarvoni SVS:n suhteen. Subbari ei ole viellä lähelläkään maksimia, ja säätöjäkin vielä paljon jäljellä. Voisiko tästä sittenkin tulla se odotettu huima parannus? Se mistä olen eniten toiveissani on kuitenkin se, että vaikka paineen selkeästi tuntee ja se kuulostaa hyvältä, huone ei vielä resonoi ja ääni kuulostaa oikeasti puhtaalta. Ääni ikäänkuin täyttää koko huoneen, muttei karkaa.

Kaiken säätämisen jälkeen tuntuu todella uskomattomalta, tosin ei vielä sanota viimeistä sanaa. Nyt tarvitaan lisää testailua ja ennen kaikkea sitä itseään, eli leffan katsomista. Jos kuitenkin päädyn siihen, että tämä on tullut jäädäkseen niin silloin myös pitäisi tehdä ratkaisuja, joilla subbari saadaan pois keskeltä huonetta. Mitä se tekee äänille? Mitä rakenteellisia muutoksia pitää tehdä? Mitä niistä seuraa? Mietin esim voiko subbaria laittaa kyljelleen? Mahtuuko se siltikään ilman muutoksia etuseinään? Se oleellisin kysymys nyt kuitenkin edelleen on ja pysyy, onko kakkonen ykkönen? Lähtökohta itsellä nyt on se, että tämä pysyy hetken yksin ja jossain vaiheessa rakennetaan sille itse kaveri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s