Sulis 1907

Sulis 1907, jonka nimi olis kyllä voinut olla myös Sultijelma 1907, mutta kyseessä siis ilmeisesti joka tapauksessa suomennos, sillä nimi näyttäisi alkuperäisenä tai englannin kielisenä ainakin olevan Riot. No, niin tai näin niin kapinasta tässä on kyse ja tapahtumat juontavat juurensa Sultijelmaan, eli kaverien kesken Sulikseen ja vuoteen 1907. Kyseessä ehkä ajankohtaisempi leffa kuin koskaan, nimittäin ainakin Suomessa ammattijärjestöt ovat kovinkin olleet viime aikoina tapelilla ja tässä kuvataan ammattiliikkeen alkuaikoija Norjalaisissa kaivoksissa.

Leffa on hienosti tehty ja antaa hyvin kuvan siitä, että kyseessä ovat sadan vuoden takaiset tapahtumat. Lavastukset ja puvustukset siis ovat varasin mallikkaasti tehty, eikä itse leffassa tositarinaan perustuva muutenkaan mitään valittamista ole. No, vaikka ei ole valittamista, niin ei tämän nyt silti ihan mikään mestariteoskaan silti ollut. Aavistuksen ehkä tylsän puolelle menevää paikallaan junnaavaa tarinan kerrontaa, jossa mikään ei varsinaisesti yllätä. On käänteitä monia, mutta jotenkin hyvin ennalta-arvattavia. Näyttelijät ovat sellaista raffia työmiestä olettaa osaa, ja naiset tietysti hoitamassa ylläpitoa, näinhän se kai tähän aikaan oli tapana.

Kun kuitenkin puhutaan taas tositarinaan perustuvasta leffasta niin ainahan voi kysyä, että mitä tuli opittua? Ammattiliikkeen alkuajoista norjassa minulla ei ollut kyllä mitään tietoa, eikä kyllä siitäkään, että seuraukset ovat näistä tapahtumista laajemmallekin levinneet. Nykyään Suomessa ammattiliikkeet ovat aika vahvoja vaikka niitä jatkuvasti yritetään testata. Suosio ei ole kovinkaan huipussaan duunareidenkaan kesken, mutta siihen asiaan ehkä parhaiten auttaisi peili. Ammattiliikkeet ovat erittäin tärkeitä ja kukaan ei kiistä niiden ansioita, mutta silti yhä useammin ihmiset joudut kysymään, ovatko ammattiliitot oikeasti enää niiden asiakkaita vai itseään varten. Suomalainen hyväveliverkosto on pesiytynyt aika ikävästi myös ammattiliitoihin ja tästä pitäisi kaikessa päästä eroon.

Leffassa kuitenkin oltiin liikkeen alkutaipaleilla ja alkuhan on aina kaikessa vaikeaa. Lopulta siis ihan ok leffa, mutta ei hirveästi kuitenkaan sen enempää. Ääniltäkään tässä ei mitään ihmeellistä ollut joten katsokaa itse jos aihe kiinnostaa, Netflixistä löytyy tämäkin.

Jätä kommentti