Lapua 1976 Bluray

Vuoden 2023 yksi parhaista leffoista, Lapua 1976 tuli nähtyä joskus viime vuoden puolella leffassa ja tykkäsin tuosta leffasta todella paljon. Tuon kirjoituksen voit lukea tästä! Tämän vuoksi ajattelin olla yhteydessä leffan tuotantoon ja sainkin heiltä leffan arviointikappaleen kotiin katsottavaksi. Leffahan ei ole vielä tullut myyntiin, mutta etenkin jos sitä et ole vielä nähnyt, niin leffan saavuttua myyntiin, kannattaa se käydä ehdottomasti heti pelastamassa pois hyllyltä.

Leffa on aika monikerroksinen, harvoin enää nykyään näkee leffoja, joissa samoissa kansissa on näin paljon asiaa sisällään. Leffan oleellisin juttu on toki tuo luotitehtaan räjähdys, joka siis vuonna 1976 jätti Lapualla todella suuren joukon ihmisiä suremaan. Tämä on leffan punainen lanka, ja siinä kunnioitetaan ikäviä tapahtumia todella arvokkaasti. En tiedä kuinka aito tuo tarina räjähdyksestä on, mutta mielestäni leffassa historia kuitenkin nostetaan hienosti framille ja historiaa ja sen uhreja ja sankareita kunnioitetaan alusta loppuun. Pitää muuten tässäkin mainita (taisin mainita viimeksikin), leffan lopussa olevaa Heikki Kinnusen puheosuutta ei leffaa oikein mitenkään voisi paremmin päättää, todella upea osa muutenkin hienoa leffaa.

Mutta, se ei kuitenkaan ole leffassa lainkaan se kaikki. Rakkaustarina, joka on tässäkin leffassa aivan vertaansa vailla. Ensimmäisellä kerralla etenkin Linnea Leinon upea suoritus jäi mieleen, mutta tällä kertaa aivan yhtä suuresti esiin nousi Konsta Laakso. No, näistäkin huolimatta, tätä leffaa ei voi edelleenkään mitenkään sivuuttaa ilman mainintaa Hannu-Pekka Bjorkmanista, Suomen Anthony Hopkins, joka ei osaa tehdä kuin täydellisiä rooleja. Linnea Leinon Kaisalla ei todellakaan ole ollut helppoa, mutta silti hän käsittelee aivan kaikki eri tunteet täydellisen vakuuttavalla tavalla. Helppoa ei ole Konsta Laakson Holmallakaan, ja etenkin tuo lopun pätkä, jossa hän epätoivoisesti Kaisaa etsiin, on kaikessa surullisuudessaan karua katsottavaa. Jokaisen tunteen voi astia syvällä sisimmässään.

Yksi asia mitä tässä leffassa erityisesti odotin kotikatselun osalta oli äänet. Muistaakseni näin tämän Biorexin pienessä salissa ja kehuin ääniä jo silloin paljon. Kyllä, olisin tähänkin, niin kuin jokaiseen leffaan toivonut Atmos ääniä, mutta jopa 5.1 äänillä leffa toimi loistavasti. Harvoin tulee nähtyä 5.1 leffaa, jossa oikeasti tuntuu kuin istuisi itse keskellä palavaa taloa. Leffan äänet on miksattu todella vakuuttavasti, eikä huonoa sanottavaa juurikaan löydy. Pari kertaa etenkin Björkmanin ääni tuli hieman oudosta suunnasta, mutta muuten myös äänen lokaatiot ja pannaukset toimivat hienosti. Tunnelma leffassa oli aivan maaginen, eikä vähiten ihan mielettömän hienon scoren vuoksi. Sain muutenkin sen paketin mukana myös CD:llä, pitääpä löytyy soitin ja laittaa sekin erikseen vielä kuunteluun.

Mutta jos haluat katsoa todella loistavaa leffaa, joka sattuu kaiken lisäksi vielä olemaan kotimainen, niin tässä leffa jota voin lämpimästi suositella. Itsellä tämä nyt löytyy, eikä varmasti jää yhteen katseluun. Tässä on myös leffa, jota voisi hyvällä syyllä esitellä vieraillekin.

Jätä kommentti