Leffahuoneen kolmas iso päivitys

Tämä blogi on alusta pitäen perustunut siihen, että kirjoittelen aina kun katson leffan. Tuo on pitänyt, kolme vuoden aikana olen jokaisesta vähintäänkin leffahuoneessa tai leffateatterissa katsotusta leffasta kirjoittanut, muuten en kertaakaan, lukuunottamatta muutamia sarjoja. Nyt kuitenkin tehdään siihen pieni poikkeus, sillä huoneessa alkoi tänään kolmas isompi muutostyö, jolla haetaan taas jotain hieman parempaa ja omalle silmälle paremmin osuvaa. Huoneessa on edelleen kompromissejä, eikä niitä tulla tälläkään kertaa poistamaan. Haluan edelleen että huoneen takka ja ”baari pysyvät, joten aivan sata prosenttisesti leffalle pyhitettyä huonetta en vieläkään tee. Tämä myös tarkoittaa, että vaikka kaiken tekisi kuinka hyvin, sata täydellistä leffahuonetta tästä ei tule.

Tässä tilanne mistä lähdetään liikkeelle

Mutta kerrataanpa tähän alkuun ensiksi miksi hyvää huonetta pitää taas muuttaa. Tässä harrastuksessa ei valmista tule ikinä, joten aina sitä haluaisi jotain parantaa. Tämänkertaisen muutoksen tärkein alullepanija on se, että sain ensimmäisen SVS PB-16 Ultran myytyä. Näistä kahdesta äärimmäisen hyvästä subbarista on ollut ilo nauttia kolmen vuoden ajan, mutta mieli on koko ajan halannut siitäkin huolimatta johonkin (toivottavasti) vielä paljon parempaan, ja silloinhan se tietysti tarkoittaa DIY polkua, eli pitää tehdä itse jos paremman järkihinnalla haluaa. Nyt siis kun SVS on myyty, tarkoittaa se sitä, että iso kasa 21mm koivuvaneria mittoihin sahattuna on tilattu, ja ne saan ensi viikon lopulla. Sen jälkeen alkaa kahden 18″ elementillä varustetun ”Full Martyn” rakentaminen. Näitä kahta ajamaan on tarkoitus hankkia Behringer NX6000D vahvistin, mutta sitä en ole vielä sopivalla hinnalla löytänyt, tai olen, mutta Verkkokauppa.com ei ole sitä vielä toimitettavaksi asti saanut. Verkkokaupan hinta 435 euroa on huomattavasti mukavampi kuin saksasta löytyvä 655 euroa. Levyjen hintoja kyselin monesta suunnasta, hinnat vaihtelivat kakkoslaadun 350 eurosta ykköslaadun 860 euroon, päätin ottaa ensimmäisen. Dayton Ultimax 18 tuumaiset elementit ilokseni löytyi suomesta ja Hifikulmasta reilun neljän sadan kappalehintaan. Hirveästi muuta ei sitten tarvitakaan.

Tuoleja ja sohvaa ei valitettavasti huoneesta saa ulos, joten remonttia tehdään niiden ympärillä.

Ja kun nyt sitten ruudun taakse tulee uudet isot kaapit, tarkoittaa se sitä, että myös etuseinää pitää pitää taas hieman muokata. Se taas tarkoittaa sitä, että koko etuseinä skriini mukaan lukien pitää purkaa, joten miksi sitten ei taklaisi samalla muutamaa muutakin asiaa, jotka ovat pitkään häirinneet. Aloitetaan vaikka siitä, että suunnitelma jonka Mareksound teki muutama vuosi sitten pitää sisällään sivuseinät, jotka ovat molemmilla puolilla huonetta 40cm paksut. Kun ottaa huomioon, että alkuperäisiin paneeliseiniin menee vielä sellaiset vajaa kymmenen senttiä lisää, tarkoittaa se, että huone on peräti metrin kapeampi kuin enimmillään voisi olla. Kun ottaa huomioon että huone on muutenkin vain neljämetriä leveä, on huone nyt ollut peräti 25% kapeampi. Nyt tarkoitus on purkaa seinistä kaikki ylimääräinen, ja rakentaa ne uudelleen. Tähän liittyy myös se, että paksuista betoniseinistä huolimatta äänet sujahtavat sujuvasti tyttären huoneeseen naapurissa, niin myös tuota ongelmaa on nyt tarkoitus taklata, niin että huoneessa voi katsella leffoja vähän kovemmilla äänillä myös iltaisin.

Tässä karkea suunnitelma millä lähdetään liikeelle, sitä sitten muokataan matkan varrella

Kuvassa näkyy suunnitelma, minkä mukaan tällä hetkellä ollaan menossa, mutta se tulee vielä muuttumaan ja tarkentumaan moneen kertaan. Ensimmäinen vaihe on kuitenkin purkaa oikea seinä ja laittaa siihen uudet villat ja kaksi 13mm kipsilevykerrosta. Kerrosten väliin jonkilainen elastinen liima, lisäämään vielä aavistuksen eristystä. Ns. Green Glue olisi varmasti se oikea ja paras, mutta ehkä sitä löytyy myös jotain hieman edullisempaa. Seinän purkaminen vaikuttaa toki myös ositttain kattoon, mutta se mitä sille teen on vielä täysin avoin. Kun seinä on purettu ja uudelleen kasattu, sen jälkeen alkaa uuden etuseinän pureskelu. Sinne on varmasti tulossa taso, jonka päälle tulee kaikki kaiuttimet, niin Elusivet kuin Martyt. Martyt eivät siis tule lattialle, vaan noin vajaa metrinkorkeudelle. Miten se sitten vaikuttaa ääneen, aika näyttää. Joka tapauksesssa tarkoituksena on palata jälleen Baffle wall aikaan, joka minulla oli hetken aikaa jo ennen viimeisintä päivitystä, eli koko etuseinä on tarkoitus sulkea seinällä ja täyttää villalla umpeen. Tämä on taas yksi mielenkiintoinen kokeilu, jolle on kyllä kovat odotukset, saapi nähdä mitä tulee kun pääsee siihen käsiksi.

Tässä näkee hyvin huoneen historiaa. Päälimmäinen kerron kolmen vuoden takaa, seuraava vuodelta 2009 ja alin kerron sitten edellisten omistajien myös leffahuoneesta.

Näillä siis mennään nyt alkuun ja lisää päivityksiä seuraa. Koska sitten katsotaan kotona seuraava leffa niin sen saa nähdä. Joka tapauksessa budjetilla tehdään, eli tänään haettiin mm. Torista Gyproc:eja 5 euroa kappale, bassoansoiksi putkieristettä ja lisäksi villaksi seiniin on tulossa uutta Acoustic Slab villaa joka on juuri tarkoitukseen tehty, ja lisäksi aika edullista, vain noin 5 euroa neliö.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s